Pintér-Galgóczi Dóra blogja

Turmix, prés, vigyázz, kész!

2018/08/21. - írta: Galgóczi Dóra

Egyre népszerűbbek a gyümölcsökből, zöldségekből készített sűrű italok. Koncentráltan tartalmaznak vitaminokat, ásványi anyagokat, nyomelemeket és értékes enzimeket. Nem utolsó sorban az ízük is kiváló! Ahhoz, hogy maximálisan kihasználd az előnyüket, nem árt néhány szabályt betartani.

 turmix.jpg

Mit mivel keverj?

Legfontosabb dolog, hogy a gyümölcsök és a zöldségek együtt fogyasztva nem emésztődnek megfelelően. Ezért ne keverd az almát répával, a narancsot céklával, még akkor sem, ha szép a színe és nagyon finom. A szabály alól csak a leveles zöldségek kivételek: bátran mixelhetsz a banánhoz sóskalevelet, az őszibarackhoz salátát vagy spenótot. Ez a híres zöld turmix, igazi energiabomba!

 A több nem mindig jobb

Lehetőleg minél kevesebb féle összetevőből álljon a turmixod vagy préselt leved! Így sokkal jobban felszívódik, nem fenyeget puffadás, teltségérzés. Általában elég, ha egy-két féle gyümölcsöt használsz, zöldturmix esetén még egyféle leveles zöldet tehetsz hozzá. Jó választás a banán + alma, az őszibarack + málna, a narancs + spenót. Legfeljebb egy kanál őrölt lenmaggal sűrítsd, így az omega 3 zsírsavakról is gondoskodtál.

Frissen az igazi

Bár a turmixok és levek hűtőszekrényben egy napig tárolhatók, mégis jobban jársz, ha elkészítés után azonnal elfogyasztod. Így nem indul be az oxidáció, a tápanyagok és enzimek épen maradnak. Ne félj, nem lesz időrabló tevékenység frissen készíteni a mixet – öt-tíz perc alatt elkészül. Ennyi időt a szendvicsgyártásra is szánnál, viszont a gyümölcsös verzió mennyivel egészségesebb!

 Turmix vagy prés inkább?

A válasz a célodtól függ. Mindennapi fogyasztásra, főként reggeli gyanánt megfelelőbb a turmix. Így az értékes rostok benne maradnak az elegyben, laktató italt kapsz, ami ételnek is felfogható.
Azonban néhány napos léböjtkúrához a préselés az ideális. Így az emésztőrendszered valóban szabadságra mehet, mert még a rostokkal sem kell foglalkoznia. A préselés után megmaradt „szárazanyagból” készíthetsz zöldségfasírtkákat, darált lenmag és darált zabpehely segítségével.

 Mikorra időzítsd?

Legjobb, ha a leveket, turmixokat reggel, éhgyomorra fogyasztod. Ha ez nem sikerül, akkor is teljen el legalább három óra a fogyasztásuk és egyéb ételek közt! Ha desszertként innád, az ebéd vagy vacsora befejezéseként, kellemetlen erjedést tapasztalnál. Napindítóként viszont hosszan tartó energiaszintet nyersz velük! Még a megszokott kávédra sem lesz szükség.

 Milyen gépet vegyél?

Itt is a céljaidtól függ a válasz. Az olcsóbb turmixokkal is tudsz gyümölcs- és zöldturmixot készíteni, legfeljebb nem lesz annyira homogén, krémes az állaga, de ez nem feltétlenül hátrány. Ha magokat, keményebb zöldségeket is beletennél, akkor legalább 800 wattos teljesítményűt válassz. Az igazán professzionális, így persze drágább gépek szinte a követ is megpuhítják.
Présgépek közül arra figyelj, hogy ne egyszerű gyümölcscentrifugát válassz, mert a keményebb alapanyagokkal nem fog elbánni, és viszonylag kevés levet tudsz nyerni velük. A nagyobb teljesítményű prések még a szuperegészséges búzafűlé készítésére is alkalmasak.

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://noilelek.blog.hu/api/trackback/id/tr9214182963

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása