Pintér-Galgóczi Dóra blogja

Az inzulinrezisztencia útvesztőjében

2018/09/25. - írta: Galgóczi Dóra

Százhatvan grammos diéta. Ketogén étrend. Sok gyümölcs, kevés gyümölcs. Éhgyomri vérkép, terheléses vérkép. Már keresztülmentél mindenen és mégsem vagy jól? Nézzünk a tudomány mögé!

 fank.jpg

Az inzulinrezisztencia annyira terjed, hogy már-már járványnak mondhatnánk. Mégsem divatos problémáról van szó, hanem nagyon is komoly helyzetről, mert a cukorbetegség előszobájának is tekinthető. Korábban teljesen más elvek szerint kezelték, mint ma, az újonnan felszínre került vizsgálatok után.

 Egy pohár, több eredmény

 Az inzulin-rezisztencia lényege, hogy a táplálkozás után a véredbe került cukor sejtekbe juttatásához egyre több inzulinra van szükség. A megállapításához éppen ezért nem alkalmas az egyszeri, éhgyomri vérvétel. A terheléses vizsgálat lényege, hogy egy pohárnyi, hetvenöt grammnyi cukrot tartalmazó oldatot kell meginnod, és utána 60 és 120 perc múlva ellenőrzik a vércukor- és inzulin szintedet. Ha az inzulin hosszantartóan magasabb a határértékeknél, már gyanakodhatsz a problémára. Természetesen csak endokrinológus orvos szakvéleménye alapján lehet kijelenteni, hogy baj van.

Nem csak az inzulin-szint, de a vércukor is árulkodó. Ha még csak kezdeti az inzulinrezisztencia, akkor a 120. perces mérésnél nem lesz magas a vércukrod, sőt! Akár vészesen le is zuhanhat. Ennek oka, hogy az inzulintermelésed túllő a célon – mivel a normális inzulinszint már nem elegendő számodra. Vérvizsgálat nélkül is tapasztalhatsz olyan tüneteket, hogy étkezés után egy-másfél órával szédülés, remegés, gyengeség, éhségérzet tör rád.

 Kit utáljunk, Mr. Cukrot vagy Miss Zsírt?

Egyszerű lenne azt gondolni, hogy a vércukor-problémák oka a cukor, illetve a szénhidrátok, melyek szervezetedben cukorrá alakulnak. Ám sok esetben akkor sem mutatkozik javulás az inzulin-rezisztenciában, ha szinte teljesen kiiktatod a szénhidrátokat, még a gyümölcsöket is. Átmenetileg lehet, hogy csökkennek a tüneteid, ám csakhamar visszájára fordul a dolog és már két falat alma után is megugrik a vércukor-szinted.
A logika itt is megállja a helyét. A vérben keringő cukornak el kell jusson a sejtekig, de mi történik, ha valami az útját állja? Szegény inzulin-termelő szigetek csúcsra járnak, hogy el tudják végezni a munkájukat. Nem lenne egyszerűbb az akadályt eltenni láb alól, ami megakadályozza a cukrok természetes útját? Ez a gát nem más, mint a zsír.
Számtalan neves orvos és táplálkozáskutató, mit dr. Joel Fuhrman, dr. John McDougall, dr. Neal Barnard könyveikben és előadásaikban bemutatják, hogy alacsony zsírtartalmú, sok összetett szénhidrátot tartalmazó növényi étrenddel milyen sok inzulinrezisztens betegnél értek el jelentős javulásokat.

 De akkor mit egyek?

 A legtöbb ember, amikor azt hiszi, szénhidrátban gazdag ételt evett (és ettől összezavarodott a vércukor- és inzulinegyensúlya), akkor valójában nagyrészt zsírt fogyasztott!

Mi számít a köztudatban szénhidrátnak? A francia krémes, a kakaós csiga, a sajtos tészta. De ha megnézzük ezeknek az ételeknek a tápanyag-arányait, rögtön kiderül, hogy a zsír viszi el a pálmát. Próbáld csak ki, hogy nem vonod meg magadtól a szénhidrátokat – de ezek valóban teljes értékű, rostdús szénhidrát-források legyenek! Ehetsz zabkását, gyümölccsel, egy kevés (!) dió- és mogyorófélével, de ne öntsd nyakon tejjel. Áztasd vízbe előző este, és meglepően finom lesz! Fahéjjal is ízesítheted.

Főétkezésekre válassz kölest, hajdinát, quinoát, barna rizst, mellé hüvelyes zöldségeket, mint csicseriborsó, lencse, babfélék. Hozzá pedig sok nyers zöldség, saláta! Hosszú időre jól laksz tőle, a vércukrod és inzulin-szinted nem fog ide-oda ugrálni.
Gyümölcsöt is ehetsz, inkább ne turmixold, hanem a teljes gyümölcsöd edd, így a rostok lassítják a cukor véráramba kerülését. Tudom, sokszor hallottad, hogy a fruktóz ellenség. Így igaz – ám ez az iparilag előállított fruktózra vonatkozik, nem a gyümölcsben természetes formájában megtalálhatóra.
A kenyérre se vajat, margarint kenj, inkább készíts finom zöldségpástétomot vagy humuszt! Nassoláshoz aszalt zöldséget válassz, néhány szem mandulával, dióval. Az olajos magok egészségesek, de könnyű kísértésbe esni és zacskónyi adagokat felfalni – erre azért vigyázz.
Végül a legfontosabb: rendszeres testedzés nélkül a legjobb étrend sem működik! Főként igaz ez az inzulin-rezisztenciánál.

Egy nagyszerű könyvet ajánlok még neked a témában: Dr. Joel Fuhrman:
Vége a cukorbetegségnek. Megtalálod a nagyobb könyvesboltokban.

 

 

 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://noilelek.blog.hu/api/trackback/id/tr9014259805

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Suszt Máté 2018.09.29. 13:33:19

Egy hasznos tipp azoknak, akik ezzel küzdenek! Páromnak is segített, ezért rendszeresen fogyasztja. :) tudomanyplaza.hu/a-lencse-csokkenti-a-vercukorszintet/

Galgóczi Dóra 2018.10.10. 09:07:43

A hüvelyesek tényleg nagyon ajánlottak ilyenkor (meg egyébként is :-))
süti beállítások módosítása