Pintér-Galgóczi Dóra blogja

Mit tegyél IR és PCOS esetén?

2019/02/28. - írta: Galgóczi Dóra

Egyre többször találkozom olyan emberekkel, akik látszólag megmagyarázhatatlan tünetektől szenvednek. Majd, amikor laborvizsgálatra mennek, a leleten is látszanak itt-ott az eltérések. De az összefüggés nem mindig derül ki. Holott sok panasz kéz a kézben jár!  az anyagcsere-zavarok legáltalánosabb jelenségéről írok, aztán lesz még folytatás.

blood_work.jpg

Folyton éhes, kicsit duci, gyakran fáradt

 Divatos szónak tűnhet manapság az inzulin-rezisztencia, pedig sajnos egyáltalán nem divat, viszont gyakori jelenség. Azt hiszem, sokkal több embernél gond ez, mint ahánynál felfedezik. De ha meglátsz valakit a buszon a metrópékséges zacskóval a kezében reggelizni, látod, hogy némi pocakja is van, akkor vérkép nélkül is elég valószínű a diagnózis. Sajnos, gyerekeknél is gyakori!

Ha jó esetben elmegy az illető egy vércukor-terheléses vizsgálatra, látszik, hogy már az éhgyomri inzulinszint is magas lehet, és ez nagy ívben megy felfelé a 60 és 120 perces mérésnél. A vércukor ilyenkor még rendben is lehet, ha nemrég kezdődött a probléma.

Nők esetében a hormonvizsgálatok másról is árulkodnak. Az inzulin-rezisztenciával (IR) sokszor párhuzamosan van jelen a policisztás ovárium szindróma, a PCOS. Megint azt hiheted, egy trendi szó, mert annyiszor látod. Pedig ez is komoly, és növekvő tendenciát mutat. Enyhe vagy nagyobb mértékű hízás, magas tesztoszteron és AMH érték jelzi a problémát, aztán persze a nőgyógyászati vizsgálat is megerősíti.

 Amikor valami félresiklik

Hosszasan lehetne taglalni az IR és a PCOS okait, ám azt minden orvos és természetgyógyász elismeri, hogy az étrend és a testmozgás (illetve ennek hiánya) a kulcsszó.

Sajnos az ajánlások már nem minden esetben követik a legújabb kutatásokat, és sokszor a százéves, elavult módszerekkel kezdődik meg a kezelés. Csak, miután nem lesz jobban a beteg, gondolkodik el azon, hogy más utat kellene találni.
Mert mi az első reakció? Ha magas az inzulinszint, akkor a szénhidrátokat kell csökkenteni. Bele is vág szegény áldozat egy alacsony szénhidrát, magas zsír- és fehérjetartalmú étrendben. Az első héten lefogy két kilót, és boldog, hogy jó úton halad. Kár, hogy korántsem így van.

Élen járó táplálkozáskutatók és orvosok (például Dr. Neal Barnard, Dr. John McDougall, Dr. Michael Greger) az elmúlt években rájöttek a probléma gyökerére. Ha étrendünkben sok a zsír, akkor az elfogyasztott szénhidrátokból képződő vércukor nem tud bejutni a sejtekbe. Ezért a szervezet még több és több inzulint pumpál, persze hiába. Előbb-utóbb a sejtek önvédelemből nem veszik fel ezt a sok inzulint, és kialakul az IR, majd pedig a diabétesz.

A másik problémára, a PCOS-re szintén gyilkos hatással van a magas zsír- és fehérjetartalmú étrend. Megnő a gyulladásfaktor, a kóros sejtosztódás, így nem csoda, ha ciszták alakulnak ki. Fájdalmassá és rendszertelenné válik a menstruációs ciklus, és átmeneti meddőség alakul ki. Átmeneti akkor, ha teszünk valamit a megszüntetéséért. Máskülönben véglegessé válhat.

 De akkor mit (t)egyek?

 Először is, informálódj! Sok kutatást találsz, ezek egy része angol nyelvű, keresd a high carb low fat diet kulcsmondatot a neten. De magyar nyelven is szívből ajánlom Dr. Michael Greger: Hogy ne halj meg című könyvét, és Dr. Joel Fuhrman: Vége a cukorbetegségnek című könyvét.

A gyakorlatban pedig, állítsd össze úgy az étrendedet, hogy a bázist a főtt hüvelyesek, főtt gabonák, nyers és párolt zöldségek, gyümölcsök képezzék! Ehhez jöhet napi egy marék olajos mag, legjobb a darált lenmag, de a mandula, mogyoró, dió is hasznos. Váltogasd őket, így nem lesz unalmas az étrend! Hozzáadott olajat, zsírt egyáltalán ne használj, mert vércukorszint-gyilkosok. A cukor és a finomliszt is merüljön feledésbe.
És, hogy milyen fogásokat érdemes ezekből kipróbálnod? Arról is olvashatsz majd egy következő blogbejegyzésben. Addig se felejtsd el, hogy a másik pillér a testedzés, hetente két-három erősítő edzés és legalább heti öt kardió jellegű, ami lehet gyors gyaloglás is.

Az IR és a PCOS szépen fokozatosan elhagyja a testedet, és sokkal jobban fogod érezni magad!

 

 

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://noilelek.blog.hu/api/trackback/id/tr10014657183

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása