Pintér-Galgóczi Dóra blogja

Gyógynövények a menstruáció szabályozásához

2019/03/19. - írta: Galgóczi Dóra

A havi ciklus zavarai sokfélék lehetnek, és első lépés az orvosi vizsgálat. Ha nincs komoly probléma a háttérben, érdemes kipróbálni a természetes megoldásokat.

 woman_1.jpg

Gyakoribb, ritkább, folyamatos, fájdalmas

 A rendellenes menstruáció sok formában előfordulhat.  Egyénenként változó, hogy a normál ciklus milyen időközönként jelentkezik és a vérzés hány napig tart. A 25-31 napos periódusok és a 3-7 napig történő vérzés átlagosnak tekinthető, ezen belül mindenki megfigyelheti a rá jellemző rendszerességet. Probléma akkor merül fel, ha önmagunkhoz képest változik a ciklus lefolyása. A vérzés-zavarok leggyakoribb fajtái:

  • Ritkább vérzés, amikor egy-egy teljes ciklus meghaladja a 35 napot
  • Gyakoribb vérzés, a ciklus ideje rövidebb, mint 21 nap
  • Köztes vérzés, a normál menstruáción kívül is jelentkezik gyenge vagy erősebb vérzés
  • Elhúzódó vérzés, több, mint 7 napig tart
  • Erőteljes menstruáció, az átlagos, 80 ml-t jóval meghaladó mennyiségű vér távozik
  • Fájdalmas menstruáció, alhasi görcsök, medence tájéki fájdalmak, lefelé húzó érzés jelentkezik

A tünetek felléphetnek önállóan, de előfordul, hogy a ciklus idejének megváltozása együtt jár a fájdalommal, kellemetlen közérzettel. Egyéb, kísérő tünetek is jelentkezhetnek, melyek több szervet is érinthetnek.

 Teázz, de nem mindegy, mikor!

 A gyógyteáknak erőteljes hatásuk van a hormonrendszerre. Éppen ezért fontos, hogy ne meggondolatlanul fogyaszd őket.

Peteérés támogatására, az ösztrogén szint egyensúlyához a ciklus első felében fogyassz cickafark teát! Amint megtörtént az ovuláció, ezt hagyd el, és helyette a palástfű tea következzen, egészen a következő vérzés megjelenéséig. Így kétheti váltakozásban a teák szabályozzák a ciklust.

Ha bizonyítottan progeszteron hiány áll fenn, két dologra gyanakodhatsz. Az egyik, hogy elmaradt az ovuláció – ezért nem emelkedik meg a progeszteron szint. Ekkor a fenti teák mellett fogyassz Maca kapszulát vagy port, naponta egy adaggal. Amennyiben tesztekkel vagy ultrahanggal kimutatható a normál peteérés, ám mégis alacsonyabb a progeszteron a szükségesnél, a ciklusod második felében a fagyöngy tea fogyasztása javasolt. Este áztass hideg vízbe egy evőkanál gyógynövényt, reggel szűrd le és langyosítsd meg. Ezt is a következő menzesz megjelenéséig folytasd.

 Kivonatok, kapszulák, porok

 A már említett Maca gyógynövény mellett az Ashwagandha növényből készült por vagy kapszula is szabályozza a ciklust, fokozza a termékenységet. Reggeli előtt egy adag ajánlott belőle.

A barátcserje kapszula mindegyik női hormonra kiegyensúlyozó hatással bír. Két hónapos kúra után tarts egy hónap szünetet, majd megismételheted a szedést újabb két hónapig. A barátcserje a premenstruációs panaszokat is csökkenti, mint a mellfeszülés, ingerlékenység, rossz közérzet.

Ha fájdalmas a menzeszed, mindenképp kérj orvosi vizsgálatot, lehet, hogy ciszták vagy endometriózis áll a háttérben. Ha ezeket kizártátok az orvosoddal, akkor segít a görcsoldó citromfű és levendula keveréke, fogyaszd esténként egy bögrével.

Kimaradó menzesz esetén figyelj a testsúlyodra, a túlzottan alacsony, vagy a túl magas súly is állhat a háttérben. Amennyiben ez rendben van, akkor tonizáló, vért erősítő teákat igyál, mint a csalán, az aloe, a rozmaring.

Mindezek mellett fontos a teljes értékű, főként növényi étrend, ezzel számos menstruációs panasz megelőzhető, illetve enyhíthető! A hormonrendszerre ható Aviva torna kimondottan ajánlott, ennek kiegészítéseként a jóga, a hastánc is segít.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://noilelek.blog.hu/api/trackback/id/tr2614693902

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása