Pintér-Galgóczi Dóra blogja

A legnagyobb vetítővászon: a bőröd

2019/03/22. - írta: Galgóczi Dóra

Előtte nincsenek titkok, megmutatja, mi zajlik a belső szerveidben. Ha nem tetszik, amit a tükörben látsz, ideje mélyebbre nézned. A bőrre kivetülnek a még rejtett panaszok is.

 skin_1.jpg

A szép bőr egyáltalán nem csak azért fontos, hogy tetszetős legyen a kinézeted. Sokkal jelentősebb az a szerepe, hogy észreveheted rajta, ha valamilyen folyamat rendellenesen zajlik a testedben. Az apró pattanásoktól kezdve a kiszáradt, érdes felületekig, az elszíneződésekig minden furcsaságot érdemes továbbgondolnod.

 Segítség, tele vagyok!

 Mármint, méreganyaggal. Amikor pattanások jelennek meg az arcodon, a hátadon, zsíros a bőröd, esetleg fekete pontocskákkal jelölt mitesszerek láthatók az orrtövedben, a máj már nem képes megbirkózni a feladatával. Közbelép egy másik méregtelenítő szerv, a bőr. Itt is kiválasztódnak azok az anyagok, melyek károsak az egészségedre.

A tejtermékek főszerepet játszanak az étrendedben? Ideje lecserélned őket növényi tejekre, a sajtokat pedig avokádóval, sörélesztő pehellyel helyettesítsd.
A feldolgozott ételek, a rengeteg tartósítószer szintén oka lehet a bőrhibáknak. Alig igényel több időt egy házi zöldségleves megfőzése, mint egy zacskós leves elkészítése. Ugyanez vonatkozik az otthon készült szendvicsekre.

A zsírok az egyik legnagyobb ellenségei a bőrödnek. Félre ne értsd, bizonyos mennyiségű zsírforrásra szükséged van, anélkül kiszáradna a bőröd. De ezt napi egy marék olajos maggal fedezd! Legjobb az őrölt lenmag, a dió, a mandula, a mák. Ellenben állati zsiradékot és növényi olajokat se használj, inkább sütőpapíron, sütőben készítsd az ételeket, ne serpenyőben, zsíron vagy olajon.

 Foltok itt, ott

 A kisebb-nagyobb elszíneződések is árulkodóak a bőrödön. Az orrnyereg körüli, a tenyéren lévő sárgás foltok arra utalnak, hogy a májműködésed és az epehólyagod támogatásra szorul. Fogyassz sok éltető enzimeket tartalmazó ételt, mint a reszelt vagy szeletelt zöldség, párolt brokkoli szezámmaggal megszórva, de az ananász is jó választás. Étkezések előtt egy pohár vízbe tegyél egy kanál almaecetet, ez is javítja a májműködést. Kiegészítésként szedj máriatövis kivonatot tartalmazó tablettát vagy kapszulát.

Az epével összefüggő panaszok esetén a főtt gabonafélék, zöldségek, levesek alkossák étrended jelentős részét. A zsíros tejtermékek, az olajban sült ételek kerülendők. Egyéni érzékenység szabja meg, hogy a gyümölcsökből melyeket tudod gond nélkül fogyasztani, de a banán és az alma biztosan nem okoz problémát.

A szemed alatti sötét elszíneződés, ha csak átmeneti, akkor egyszerű alváshiányt is jelezhet. Ám ha tartósabban jelen van, érdemes megnézni a hemoglobin, vas, transzferrin, ferritin értékeket. Vérszegénység esetén fogyassz mákot, céklát, citrusféléket, fekete babot!

 
Száraz, mint az őszi falevél

 Húzódik az arcbőröd, és zuhanyozás után olyan száraz a teljes tested, hogy szinte viszket? Első lépésként vizsgáld meg, mennyi folyadékot fogyasztasz. Ha dehidratált a tested, nem csoda, ha a bőröd is jelez.

A B-vitamin csoport elengedhetetlenül fontos a bőr épségéhez. Teljes értékű gabonafélékből, búzacsírából, hüvelyesekből veheted magadhoz. Az A-vitamin a hámsejtek megfelelő szerkezetéhez szükséges. Előanyagából, a béta-karotinból annyi A-vitamint állít elő a szervezeted, amennyire valójában szükséged van. Párolt sárgarépa, aszalt és friss sárgabarack, sütőtök, édesburgonya kiváló forrásai.
Az E-vitamin is szükséges a bőr szárazságának megelőzéséhez. Dió- és mogyorófélék, búzacsíra, napraforgómag gazdagon tartalmazzák.

Érdekes megfigyelés, hogy a könyök bőrének érdessége emésztési zavarokra utal – emeld étrended rosttartalmát, hagyd el a finomlisztet, a cukrot! Ha pedig a sarkad szárad ki, repedezik, a Candida gomba is felelős lehet ezért. Próbáld csökkenteni vagy elhagyni az édességeket, és grapefruitmag-csepp étrendkiegészítőt szedj néhány héten keresztül.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://noilelek.blog.hu/api/trackback/id/tr9714702848

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása