Pintér-Galgóczi Dóra blogja

Félelem vagy szorongás?

2019/03/28. - írta: Galgóczi Dóra

Ha időnként valamilyen rossz dolog bekövetkezésétől tartasz, lehet, hogy múló félelemmel állsz szemben. A szorongás ezzel szemben folyamatos, és sokszor megmagyarázhatatlan az oka.

 anxiety_2.jpg

Kisgyerekként félhettél a szellemektől, később az iskolai felelésektől. Lehet, hogy félsz átmenni egy magas hídon, vagy attól tartasz, hogy elkapod az influenzát. Ezek mindannyiunk életében előforduló félelmek. A pszichiátria ettől  megkülönbözteti a generalizált szorongás fogalmát – ilyenkor már azt sem mindig tudjuk, mitől rettegünk, és a gyomorgörcs, a remegés mindennapossá válik.

 Körülírt vagy megfoghatatlan okok

 Kérdezd meg magadtól, vajon mitől tartasz, amikor éppen úgy érzed, összerándulnak az izmaid és alig kapsz levegőt. Ha pontosan meg tudod mondani, mi vagy ki a félelmed tárgya, valószínűleg visszatér a nyugalmad, amint a fenyegető tényező elmúlik.

Ha a kérdésre nem tudsz határozott választ adni, csak úgy érzed, valami negatív dolog fog történni veled  - vagy akár már meg is történt – a szorongás állapotába kerültél. Előfordul, hogy a  két dolog egymásból következik: ha életed során sok, félelemre okot adó esemény ért utol, előbb-utóbb már a kiváltó ok nélkül is stresszhelyzetet észlesz. Megszabadulni nemigen tudsz tőle, hiszen ha nincs megfogható  magyarázat, elhárítandó veszélyforrás, akkor nem tudod, mit is kéne megszüntetni. Egyvalamit biztosan: a lelkiállapotot, ami ide vezetett.

 

Gyerekkorban gyökerezhet

 A túlzott szülői vagy iskolai elvárások, a testi vagy lelki bántalmazás, vagy a túl korán, kényszerűségből vállalt nagy felelősség is okai lehetnek a generalizált szorongásnak. A “velem valami nincs rendben” érzése folyamatossá válik, és végül önbeteljesítő jóslattá alakul: a szorongásos tünetek miatt valóban nem úgy teljesítesz, mint amikor még kiegyensúlyozott voltál. Milyen tünetek esetén gyanakodj erre?

  • Izomfájdalom- és feszülés
  • Szapora szívverés
  • Szédülés
  • Hideg verejték a tenyéren és testen
  • Gyomorfájás
  • Visszatérő fejfájás, migrén
  • Elalvási és átalvási zavarok

Természetesen ki kell zárni orvosi vizsgálattal, hogy nincs-e szervi háttere ezeknek a panaszoknak. Ha kiderül, hogy nincs erről szó, megkezdődhet a lelki életet érintő kezelés.

 Nem szégyellni való!

 Sokan azért nem fordulnak pszichológushoz, pszichiáterhez vagy természetgyógyászhoz, mert attól tartanak, ezáltal megbélyegződnek. Sajnos a lelki zűrzavarokat még ma is sokan eltitkolni valónak tartják, holott épp olyan állapotnak kellene tekinteni, mint egy mandulagyulladást vagy sérvet.

Attól sem kell tartanod, hogy feltétlenül gyógyszeres kezelésre szorulsz – de ha így is történne, ez nem életre szóló lesz! A gyógyuláshoz vezető út alapja a beszélgetés egy szakemberrel, a szorongás mértékétől függ, hogy kihez érdemes fordulnod. Ha a mindennapjaidra annyira rátelepedik a szorongásos zavar, hogy a munkádat sem tudod ellátni, lehet, hogy jobb, ha egyből pszichiáter segítségét kéred. Ha még enyhébb fázisban vagy, nem erőteljesek a tüneteid, pszichológus együttműködését kérd. Kiegészítésként, vagy kevésbé súlyos állapot esetén önmagában is nagyon hatékony a Bach-virágterápia, erről bővebben a weboldalamon is olvashatsz:

http://naturszirom.hu/kezelesek/bach-viragterapias-tanacsadas.html

 Az egyes esszenciákat az állapotodnak, problémádnak megfelelően választom ki, ebből áll össze a keverék, amit szedsz majd otthon. Már néhány hét alatt sokkal kiegyensúlyozottabb, felszabadultabb leszel.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://noilelek.blog.hu/api/trackback/id/tr6914716981

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása