Pintér-Galgóczi Dóra blogja

Mit tesz veled az alváshiány?

2019/04/17. - írta: Galgóczi Dóra

Egy-két nap kialvatlanság még nem okoz nagy bajt, legfeljebb múló fáradtságot. Ám ha krónikus alvászavarban szenvedsz, egész szervezeted működése felborul.

sleep.jpg

Nincs általános szabály

Napi nyolc óra alvás mindenkinek? Sokszor hallhattad a tanácsot, pedig félrevezető lehet. Személyre szabott tulajdonság, hogy kinek mennyi időre van szüksége ahhoz, hogy kipihenje magát.

Figyeld meg magad, olyan napon, amikor nincs időhöz kötve az ébredésed! Feküdj le azonnal, amikor álmosodni kezdesz, és ne állíts be reggelre ébresztést. Hány órát aludtál így? Érdemes ezt több napon át elvégezni, így megtudod, átlagosan mennyi az alvásigényed. Valószínűleg rájössz, hogy gyakran ennél kevesebb alvást engedsz meg magadnak.
Szerencsésebbek, akik hat-hét óra alatt is tökéletesen pihentek lesznek. Nekik arra kell figyelni, hogy a természetes ritmusuknak megfelelő legyen az időzítés. A bagoly típusúak jobban pihennek késő estétől kora délelőttig, a pacsirták kora estétől hajnalig. Hiába van meg az elegendő alvásmennyiség, ha nagyon eltolódik az időtartam ahhoz képest, amit szervezeted igényelne.

 Hízol, hibázol, kiabálsz

 A krónikus alváshiány nem csak akkor áll elő, ha túlzottan megrövidül az alvásidőd. Elég, ha napi fél-egy órával kevesebbet alszol a szükségesnél, ám ha hosszú időn át fennáll a hiány, egyre erőteljesebb panaszokat tapasztalsz.

Leggyakoribb tünet a dekoncentráltság: semmilyen feladat nem megy úgy, mint egyébként. A szellemi munkára nem tudsz ráhangolódni, sokat hibázol, és legszívesebben hagynád a csudába az egészet. A fizikai terhelés is nehezedre esik, legyen szó akár házimunkáról, akár edzésről.
Ingerült leszel mindenkivel, aki a közeledben van. Még meg is bánthatod a kollégádat vagy a családtagokat, ők pedig értetlenül néznek, hogy mi történt veled. Néhány perc múlva lelkiismeretfurdalásod lesz, hiszen nem velük van bajod, csak egyszerűen keveset aludtál.

A testsúlygyarapodáshoz is hozzájárul az alváshiány. Tudományos kísérletek bizonyították, hogy az éhséget és jóllakottságot szabályozó hormonok egyensúlya felborul. Akkor is éhesnek érzed magad, ha elegendő kalóriát vettél magadhoz. A hatást fokozza, hogy mivel kimerült vagy, édességgel próbálod felturbózni az energiaszintedet.

 Kerüld a kék fényt

 Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a késői tévézés, számítógép használat mennyire rontja az elalvás esélyét. A hatás több oldalú. Egyrészt az állandóan felbukkanó új információk nem hagynak nyugodni, áthangolódni a pihenésre. Másrészt a monitor kék fényt bocsát ki, mely megakadályozza az alvást segítő melatonin hormon termelődését.

Nem arról van szó, hogy ezentúl soha nem nézhetsz meg egy filmet esténként. De jobb, ha ezt hétvégére időzíted, vagy nem túl késő estére, hogy utána még legyen egy kis időd a jelenben lenni, meginni egy nyugtató teát, elolvasni egy novellát vagy cikket – de nem a monitorról, hanem könyvből vagy újságból!
Sokat segít, ha kimész kutyát sétáltatni, akkor is, ha nincs kutyád. Én így hívom az esti sétákat, pedig cicám van, akit ugye nem kell kivinni pisilni.

Tudom, a korai lefekvésről ez juthat eszedbe: na de akkor mikor fogok élni? Mert hazaesel, megeszed a vacsorát, elmosogatsz, ha családod van, róluk is gondoskodsz – és már indulni kellene az ágy felé. Másnap ébresztő, rohanás a munkába. Honnan vegyél el egy kis időt magadnak, ha nem az alvástól? Érthető, ha így gondolkodsz. De legalább hetente néhány napon próbálj kicsit korábban lefeküdni. Lehet, hogy reggel pihentebben, korábban ébredsz, és lesz fél órád a teád és a zabpelyhed mellett – csak magadra!

 

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://noilelek.blog.hu/api/trackback/id/tr7114767066

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása