Pintér-Galgóczi Dóra blogja

Száznyolcvan fokos fordulat?

2019/07/04. - írta: Galgóczi Dóra

Amikor életmódváltáson gondolkodsz, felmerülhet a kérdés, mi a jobb: ha azonnali hátraarccal szakítasz minden eddigi szokásodon, vagy apránként, lépésről lépésre haladsz előre?

 kep_4.jpg

Egyértelmű választ nehéz lenne adni, hiszen mindenkinek más a személyisége, és a korábbi étkezés, testmozgás sem mindegy. Ha radikálisabb természetű vagy, szívesebben választhatod az egyik napról a másikra történő, hirtelen átállást. Míg ha a megfontoltság híve vagy, szeretsz mindent megtervezni és nehezen viseled a változást, jobban jársz, ha fokozatosan váltasz.

 Minden nap egy kicsit

Ha eljön hozzám a természetgyógyász rendelésre egy vendég, és tanácsot kér étrend és életmód kérdésében, először megbeszéljük, hogyan étkezik jelenleg, sportol-e valamit és milyen rendszerességgel. Nagyon fontos, hogy az esetlegesen fennálló betegségekről, panaszokról is beszámoljon. Mert hiába válik be egy makkegészséges, heti többször edző embernek egy bizonyos étrend vagy sportprogram, egy emésztőrendszeri bajjal küzdő, esetleg jókora túlsúllyal rendelkezőnél kedvezőtlen hatású is lehet.

Aki korábban egyáltalán nem figyelt oda, hogy ételei természetes, teljes értékű alapanyagokból készüljenek, hanem inkább a gyorsételek kényelmét választotta, hiába is mondanám, hogy márpedig holnaptól a reggeli zöld turmix legyen, az ebéd párolt zöldséges kuszkusz, a vacsorához pedig készítsen nagy adag salátát és ne feledkezzen meg a frissen préselt céklaléről sem. Ennek hallatán valószínűleg kifordulna az ajtón és meg sem állna a következő mekiig, közben azt mormolná, hogy az tuti, hogy hozzám be nem teszi a lábát még egyszer, majd pont bíbelődni fog a zöldségekkel, na persze!

Ám ha ugyanennek az embernek azt tanácsolom, hogy egy héten át csak a reggeli kakaós csigáját cserélje le zabkására, amibe egy kis felkockázott gyümölcsöt dobál, talán megfogadja és kipróbálja. Következő héten a fehér rizsből készült köretet lecserélheti barna rizsre. Talán még egy paradicsomot is felvagdal mellé. Szép lassan eljuthat akár a fent említett, teljes értékű étrendhez és már azt fogja kérdezni, milyen típusú turmixgépet ajánlanék neki.
Ő az, akinél a fokozatosság nagyon fontos a sikerhez.

 Aki nagyon változtatni akar

 Sajnos sokszor egy betegség vezet valakit oda, hogy nagy elhatározással gyökeresen megváltoztatja az étrendjét és elkezd mozogni. Vagy éppen olyan az egyénisége, hogy nincs türelme az apró lépésekhez. Előnye is van a száznyolcvan fokos fordulatnak: ha tényleg eltökéli az illető a változást, már nem fog meginogni. Nem hagy a hűtőben egészségtelen falatokat, azzal a jelszóval, hogy „csak még ezt a picit, ez igazán nem árthat!”

Az ízlelőbimbók meglepően átalakulnak, ha minden ízfokozót, túlzottan fűszeres dolgot kiiktatunk. Egyszer csak észrevesszük, hogy a korábban finomnak tartott ételek már egyáltalán nem ízlenek. A közértben már észre sem vesszük, hogy fehér lisztes stanglik is sorakoznak a polcon, és szívből sajnáljuk azokat, akik junk fooddal teszik tele a bevásárlókocsijukat.

A testedzésnél viszont semmiképp nem ajánlom, hogy ha eddig nem sportoltál, most teljes erővel vesd bele magad! Ez nagyon veszélyes lehet. Mindig csak önmagadhoz képest növeld az intenzitást.

Az éles váltás fejben dől el. Nem azért, mert én javaslom, nem azért, mert egy könyv így írja elő. Hanem mert te így szeretnéd. És tudod, hogy amit eltökélsz, azt véghez is viszed. Ha ez az út tetszik jobban, akkor drukkolok, hogy kitarts. A hirtelen változtatásnál előfordulhatnak méregtelenítési tünetek, néha kellemetlenek, de legalább tudod, hogy jó úton jársz. Mert ami most fejfájás, pattanások, fokozott izzadás formájában jelentkezik, az átadja a helyét egy tisztább, jobban működő testnek.

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://noilelek.blog.hu/api/trackback/id/tr3414921982

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása