Pintér-Galgóczi Dóra blogja

Kellenek még nekünk a könyvek?

2018/05/03. - írta: Galgóczi Dóra

Időhiány, kapkodás, esti kimerültség. Mindez kifogás lehet, hogy ne vegyél könyvet a kezedbe. Ráadásul csábítóbb lehet az internetet böngészni, mint egy regényt lapozgatni. Szükségünk van még egyáltalán a könyvekre? A választ, sejtem, kitalálod.

konyves.jpg

Az egészséges mozgáshoz izmaidat érdemes rendszeresen edzeni. Ugyanez az elv vonatkozik az agyműködésre. Az életkor emelkedésével növekszik a memóriahanyatlás, Alzheimer-kór és a demencia esélye. Biztosan szívesebben lépnél be a könyvtárba vagy könyvesboltba, mint az orvosi rendelőbe.
A chicagói orvosi egyetem egyik vizsgálata kimutatta, hogy a rendszeresen olvasó felnőtteknél 32 százalékkal csökkent az idősebb korra jellemző szellemi hanyatlás. Miközben egy történetet olvasol, a szereplők neveinek megjegyzése és az események követése során új összeköttetések keletkeznek az agysejtek között, a régiek pedig megerősödnek. Így a rövid- és hosszútávú memória is javul. Amikor könyvet olvasol, más agyi területek aktiválódnak, mint a filmek nézése során. Ahelyett, hogy kész képet kapnál a történetről, magadnak kell ezt megjeleníteni a sorok mögött. Ez bonyolultabb kihívást jelent az agysejteknek, előnye az élesebb gondolkodás és a kitartóbb koncentrációs képesség.

Már fél óra olvasás jelentősen mérsékli szervezetedben a stresszhormonok szintjét. Csökken a vérnyomás, a pulzus-szám. Ha sikerül a történetre koncentrálnod, egy időben lehetetlen a problémáidra is fókuszálni. Ez nem azt jelenti, hogy tudomást sem veszel róluk, de később nyugodtabban tekintesz a helyzetre, mely segít a helyes döntésekben. A szereplők sorsában sajátodat is felismerheted, és megkönnyebbülést jelent, hogy érzed, nem vagy egyedül a problémáddal. Továbbgondolhatod, te vajon ugyanúgy cselekednél, vagy más utat választanál? A megoldások benned születnek, a könyvek iránytűt adhatnak hozzá.

Tény, hogy a könyvolvasásra jobban rá kell hangolódni, mint egy magazin cikkeire. Ám épp ebben rejlik az előnye is. Amikor regényt, novellát olvasol, kívül reked a külvilág - csak te létezel és a történet. A gyermekeidet se foszd meg ettől az élménytől! Pszichés és értelmi fejlődésük során pótolhatatlan a meseolvasás. Olykor, ha tényleg nincs időd, persze leültetheted őket a tévé elé mesét nézni. De a legtöbb nap záródjon mesehallgatással, és ha már ők is megtanultak olvasni, szívesen vesznek majd könyvet a kezükbe. Feltéve, ha a szüleiktől is ezt látják. Mert a minta sokkal értékesebb, mint a rábeszélés.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://noilelek.blog.hu/api/trackback/id/tr8213867404

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tanár_ 2018.05.03. 23:52:29

Tetszett a poszt, minden szavával egyet is értek. A mai fiatoknál megfigyelhető értelmi visszaesés - ami a PISA reszteknél is tetten érhető - nagyon összefügg az olvasás visszaesésével.

Galgóczi Dóra 2018.05.04. 18:04:05

@WAR10CK: Igen, így van! Fontos lenne a kötelező olvasmányokon felül olyan színvonalas, egyben szórakoztató könyveket ajánlani a gyerekeknek-diákoknak, amiket szívesen elolvasnak. Minél fiatalabb korban érdemes erre odafigyelni - otthon is.
süti beállítások módosítása