Pintér-Galgóczi Dóra blogja

Színezd magad egészségesre!

2018/03/27. - írta: Galgóczi Dóra

A színek a szép látvány mellett sokkal fontosabb szerepet játszanak. Ha tudatosan használod, segítik szerveid működését. Testi tüneteket és pszichés megbetegedéseket is sikerrel csökkent a színterápia. Hagyománya évezredekre nyúlik vissza, már az ókori Egyiptomban és Indiában is felfedezték hatásait. Az elmúlt években egyre több orvos is elismeri és alkalmazza. Megelőzés céljából vagy enyhe panaszok esetén önmagában is eredményes, krónikus betegségeknél sikerrel egészíti ki a gyógykezelés egyéb fajtáit. Te is tapasztalhatod a színek erejét néhány könnyen követhető módszer segítségével.

szivarvany.jpg

 Tarka kapcsolatok

 A természet gazdag színvilága fényt és energiát közvetít feléd. Megfigyelheted, hogy egyes színek látványára vidámabb leszel, elkomorodsz, megnyugszol vagy megnő az étvágyad. Ezeket a megfigyeléseket a testünkben található energiaközpontokkal hozták összefüggésbe. A csakrának is nevezett hét terület mindegyikéhez meghatározott szervek és érzések kapcsolódnak. A hozzájuk tartozó színekkel befolyásolható a működésük.
Elhelyezkedésük sorrendjét alulról felfelé haladva szokták meghatározni. A piros a gyökér, a gerincoszlop alsó részén található, a farokcsont és a gát tájékán. Gondoskodik vitalitásodról, a mellékvesék hormontermelése által befolyásolja erőnlétedet. Eggyel feljebb helyezkedik el a narancsszínnel összefüggő, szexualitásért felelős mező. A nemi szervek és az alhas szerveinek működését harmonizálja. Ezt követi a citromsárga színhez kötődő, hastájékon lévő terület, felette a szívhez kapcsolódó zöld, majd a torokra utaló kék központ. A homlok mögötti területhez indigószín tartozik, míg a lila a koronacsakra, az idegrendszer, a gondolkodás, a pszichés működés területe. 

Receptre érkező színek

 A hét legfontosabb szín hatásait ismerve megkeresheted, melyik lenne leghatékonyabb a panaszaid csökkentésére.

  • Piros: a legerősebben serkentő, vitalizáló szín. Felmelegíti testedet, segít alacsony vérnyomás, fáradtság esetén. Fokozza az adrenalin termelődését, gyorsan feltölt energiával. Vérkeringésed javítja, így szellemi és fizikai teljesítőképességed is növekszik.
  • Narancssárga: elsősorban a máj, a lép és a vesék egészségét védi. Csökkenti az epe- és vesegörcsöt, a menstruációs fájdalmakat. Kiegészítő kezelésként epilepsziában is alkalmazzák. Ha utolért a téli depresszió, a narancsszín derűsebb kedvre hangol. Tanulás és munka során segíti a koncentrálást.
  • Sárga: az idegrendszer, az agy működését harmonizálja. Szellemi túlterheltség, stressz, szorongás esetén gondolj rá. A szín a hasnyálmiriggyel és az emésztőszervekkel is kapcsolatban áll. Segít kiegyenlíteni a vércukorszintet, így a megfelelő diéta mellett a cukorbetegség terápiájában is fontos szín.
  • Zöld: a legátfogóbb gyógyító energiával rendelkezik. Egyenletessé teszi a szívműködést, enyhén csökkenti a vérnyomást. Fejfájás, feszült idegállapot, izomgörcsök esetén csökkenti panaszaidat. Krónikus betegségek fennállásánál javítja az életminőséget.
  • Kék: a torok, garat, nyelőcső megbetegedéseinél legfontosabb szín. Mandulagyulladás, felső légúti hurutok tüneteinél a nyakra helyezett könnyű, kék színű kendő a színterápia bevált módszere. Fogíny- és bőrgyulladásoknál is gondolj rá. Az alvászavarokat csökkenti, hiperaktív gyerekek megnyugtatására szolgál.
  • Indigószín: mivel a homlok területével függ össze, hatékony a zöldhályog, a fáradt szem, a lencsehomály kezelésének kiegészítésére. A pszichoszomatikus betegségeknél az elmére és idegekre irányulva mérsékli a testi tüneteket is.
  • Lila: ezt a színt használta Leonardo da Vinci, mikor relaxálni készült. A templom freskóinak festését megszakítva kiválasztotta azt az ablakot, melynek violaszín üvege volt, és az ezen keresztül érkező fényben meditált. A lila általános izomlazító, görcsoldó hatást gyakorol szervezetedre és fokozza kreatív képességeidet.

 Így üzenj a testednek!

 Egészséged javítása érdekében könnyen követhető úton használhatod a megfelelő színeket. Válaszd ki, jelenlegi állapotodnak melyik felel meg leginkább. Ezután önmagában vagy egymással párhuzamosan is alkalmazatod a módszereket.
Legegyszerűbb, ha az adott színű tárgyat helyezed íróasztalodra vagy ilyen színű ruhát viselsz. Színes izzót is helyezhetsz az állólámpába. Étkezéseidnél válaszd a megfelelő színű élelmiszert, piros, sárga, narancsszínű gyümölcsöt, zöld leveles salátát, lila káposztát! A kék tányér enyhén csökkenti étvágyad, míg a sárga fokozza. Ezt fogyókúra vagy erősítő, roboráló diéta során vedd figyelembe.

Hatékony módszer a színekkel kombinált relaxáció. Helyezkedj el kényelmesen, hanyatt fekve vagy ülő helyzetben. Lehunyt szemmel lélegezz egyenletesen, ellazítva minden izmodat. Majd gondolatban haladj végig az említett csakráknak megfelelő testrészeken, kapcsold hozzájuk az oda tartozó színeket. Kezdd a szeméremcsont piros színével, majd a nemi szervek narancsszíne, az alhas sárgája, a szív zöld színe, a torok kékje, a homlok indigószíne és a fejtető lilája következik. Minden területen időzz el egy kicsit, közben képzeld el, hogy az adott színt lélegzed be. Végül feszítsd meg izmaidat, lassan nyisd ki a szemed. Ezzel a technikával minden belső szerved működése harmonikusabbá válik.

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://noilelek.blog.hu/api/trackback/id/tr7413609707

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása