Pintér-Galgóczi Dóra blogja

Algák – tengerből a tányérodig

2018/03/30. - írta: Galgóczi Dóra

A tengerek és óceánok számtalan ásványi anyagot és nyomelemet rejtenek. A bennük élő algafajták mindezeket tartalmazzák, ráadásul nagyon könnyen hasznosítható állapotban. Pajzsmirigy alulműködés esetén segítenek helyreállítani az egyensúlyt, természetes jódtartalmuknál fogva. A tengeri növényeket szárított formában megvásárolhatod a nagyobb bioboltokban. Az eleinte szokatlan táplálékkal könnyen megbarátkozhatsz, mert ízletessé varázsolják a különböző fogásokat.

alga.jpg

Nori – Göngyöld és fogyaszd!

A vörösmoszatokhoz tartozó nori préselt lapokban kapható, és a többi algafajtával ellentétben nem szükséges beáztatnod, mielőtt felhasználnád.
Japánban a szushi készítésénél ebbe tekerik a tölteléket. Természetesen bármilyen fűszeres gabonafélével, zöldségekkel, avokádóval megtöltheted, majd palacsintához hasonlóan göngyöld fel a norilapokat.
A nori hatékony méregtelenítő, támogatja a májműködést. Több C-vitamin található benne, mint a narancsban, és gazdagon tartalmaz A- és B-vitamint, cinket, mangánt és rezet. Segít megszabadulni az ödémáktól és szabályozza a koleszterin-szintet.

 Wakame, só helyett

Ha hajlamos vagy túl sok sót fogyasztani, ami nem tesz jót a vérnyomásodnak, akkor a wakame lesz a segítségedre. Íze erősen sós, de nem veszélyezteti az egészségedet, sőt, kifejezetten hasznos. Serkenti a zsírégető fehérjék munkáját, energiává alakítja a zsírsavakat és fokozza az anyagcserét. A wakame egy fucoxanthin nevű anyagot tartalmaz, melyről vizsgálatok bizonyították, hogy elősegíti a fogyókúrát. A szárított algát belemorzsolhatod az ételekbe főzés közben, vagy rászórhatod a szendvicsed tetejére is. Vegán „halászlét” is készíthetsz, ha különféle zöldségeket főzöl meg levesként, és wakamét is teszel hozzá. Halas ízű, ám tisztán növényi, egészséges fogást kapsz

 Hidzsiki és Arame – a csontvédő páros

A barnamoszatokhoz tartozó két algafajta nagy mennyiségben és kiválóan felszívódó formában tartalmazza azokat az ásványi anyagokat, melyek óvják csontjaid szilárdságát. A legfontosabb csontvédő anyag, a kalcium mellett annak beépülését támogató elemeket is rejtenek.
Vérszegénység esetén is gondolj rájuk, kiemelkedő a vastartalmuk és a vérképzéshez nélkülözhetetlen B-vitaminokhoz is hozzájuthatsz a fogyasztásukkal. Elegendő belőlük kis mennyiséget beáztatnod 10-15 percre, és sokszorosára megduzzadnak. Az arame enyhébb ízű, míg a hidzsikit akkor fogod megkedvelni, ha az erőteljesebb ízeket szereted. Levesekhez, főzelékekhez is használhatod, de különleges fűszerként sült burgonyához is adhatod, sőt, kenyérbe sütve sem okoznak csalódást.

A tengeri növények fogyasztásához fokozatosan szoktasd szervezetedet. Kedvező hatásaikat és érdekes ízüket tapasztalva állandó szereplők lesznek a tányérodon.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://noilelek.blog.hu/api/trackback/id/tr1213768992

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása