Pintér-Galgóczi Dóra blogja

Téged is érint a fényérzékenység?

2018/06/15. - írta: Galgóczi Dóra

A biztonságos napozás szabályait betartva többnyire nem kell panaszoktól tartanod. Azonban lehet, hogy neked a legenyhébb napsugárzás is megárt. Mit tegyél ilyenkor?

szalmakalapos.jpg

A fényérzékenység hátterében sokféle ok húzódhat. Érdemes mielőbb kideríteni, mert a tüneti kezelés csak részben hoz megoldást. Az orvosi vizsgálat és a pontos diagnózis eloszlatja a kétségeidet, és megtudhatod, miért nem tűri szervezeted a napsugárzást.
Egyes betegségekkel együtt járnak az ultraviola sugárzás hatására fellépő panaszok. A pikkelysömör legtöbb esetben kifejezetten javul az óvatos napozás mellett, ám egyik fajtája fényérzékenységet vált ki. A lupus nevű autoimmun betegség szintén fényvédelmet kíván. Ekkor sok egyéb szerv mellett a bőr sejtjei is kórosan reagálnak az egyébként természetes hatásokra, így a fényre is. A rendszerint gyermekkorban kezdődő prurigo kínzó bőrpanaszokkal jár, melyek fokozódnak a napozást követően.

A gyógyszerek közül néhány antibiotikum, nem-szteroid gyulladásgátló, kemoterápiás kezelés során alkalmazott szer válthatja ki a tüneteket. A táplálékkiegészítők, még akkor is, ha természetes, növényi alapanyagból készültek, szintén felkerülnek a lehetséges okok listájára. Ilyen az antidepresszánshatású orbáncfű, a nyugtató és stresszcsökkentő kava, a teljesítőképességet és libidót fokozó yohimbe. Ha étrendkiegészítőt választasz, olvasd el gondosan a mellékelt tájékoztatót.

 Viszket, dagad, vörösödik

 A fényérzékenység  leggyakoribb jelei:

  • égő, viszkető bőrkiütések
  • vörös hólyagocskák
  • kisebb-nagyobb piros foltok
  • hámló vagy kérges bőrfelszín
  • hegekhez, varasodáshoz hasonló elváltozások

A tünetek a fénynek leginkább kitett területeken jelennek meg. Gyakori az arcon, nyakon, karokon és lábakon kialakuló bőrpanasz. Olykor élesen elhatárolódik a vörös, kiütéses bőrfelszín az egészséges felülettől, és határvonal figyelhető meg a ruhával védett részek, a haj vonala, vagy az ékszerek által fedett terület közt. A fehér bőrű, világosszőke vagy vörös hajú embereknél gyakoribb a fényérzékenység, és az öröklődés is szerepet játszik.

 Felvenni, rákenni, megenni

Több módszert érdemes párhuzamosan alkalmaznod, hogy minél kevesebb gondot okozzon a fényérzékenység. Természetesen nem az a megoldás, hogy ne merészkedj a szabad levegőre.
Bőrgyógyászod javaslatára vásárolj olyan magas faktorszámú fényvédő krémet, mely minél kevesebb mesterséges anyagot tartalmaz, így nem kockáztatod a további bőrtünetek megjelenését. Ne csak a legforróbb nyári napokon használd, hanem lehetőleg minden alkalommal kend be a ruha által szabadon hagyott testfelületet. Számodra a fák és házak árnyéka nem elegendő a bőröd megóvására, hiszen ezen keresztül is átjut annyi sugárzás, amennyi tüneteket válthat ki. Nyáron széles karimájú kalap és vékony, hosszú ujjú ruha, könnyű hosszúnadrág vagy szoknya ajánlott.

Étrendeddel is hozzájárulhatsz a megelőzéshez. A magas karotin-tartalmú sárgarépa, sütőtök, sárgabarack és az E-vitaminban gazdag diófélék, olajos magvak hatására kevésbé lesz érzékeny a bőröd. Azonban kerüld a hozzáadott zsiradékokat és olajokat, ételkészítéskor és félkész termékek vásárlásakor is! Ezek reakcióba lépnek a napsugárzással és fokozzák az égő-viszkető bőrpanaszokat.

 

Címkék: nap betegség fény
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://noilelek.blog.hu/api/trackback/id/tr2914030774

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása