Pintér-Galgóczi Dóra blogja

Nyersen, főként nyáron!

2018/08/03. - írta: Galgóczi Dóra

A nyers ételekből álló étrend egyre népszerűbb. Sok igazság van amögött, hogy a főzés bizonyos tápanyagokat károsít. Vajon ez azt jelenti, hogy ezentúl ne is egyél főtt, sült ételt? Azt hiszem, nem kell ilyen szélsőségesnek lenni, csupán megragadni a nyersezés előnyeit úgy, hogy közben kiegyensúlyozott marad a szervezeted működése.

smoothie_1.jpg

A tudományos vizsgálatok, könyvek, cikkek engem is meggyőztek arról, mennyi jótékony hatása van a hőkezelés nélkül fogyasztott ételeknek. Érdemes utánaolvasnod!
Lelkesedésem odáig terjedt, hogy két teljes éven át tartottam a kizárólag nyers fogásokból álló étrendet. Mit nyertem vele?

  • eleinte nagyon magas energiaszintet
  • kiváló emésztést
  • kristálytiszta bőrt
  • könnyed érzést
  • felszabaduló időt a konyhában

Aztán… egy idő múlva már nem volt minden olyan tökéletes. Ahhoz, hogy nyers ételekből (főként gyümölcsökből, ezt kiegészítve zöldségekkel, leveles zöldekkel és olajos magokkal) elegendő kalóriát vigyél be, elég nagy mennyiségeket kell megenni. Nem egy-két szem almáról vagy barackról van szó, amit eddig gyümölcsfogyasztás fogalma alatt értettünk. Hanem öt-hat banán, turmixolva vagy darabosan, fél fej saláta, fél-egy kiló cseresznye. Aki a nagyevők táborához tartozik, talán könnyebben boldogul ezzel. Nekem sok gyakorlással sikerült ugyan növelni a mennyiségeket, de még mindig nem volt elegendő az energiabevitel. Ha erőltettem, emésztési gondok jöttek.

Télen pedig itt, Magyarországon nem igazán bőséges a választék gyümölcsben-zöldségben, legalábbis nem annyira, hogy szó szerint ne unjak rá a banánra. Ráadásul sok igazságot látok a hagyományos kínai orvoslásban, mely szerint az ételeknek megvan a hűtő vagy fűtő energiájuk. A nyers zöldségek, gyümölcsök még akkor is hűtenek, ha szobahőmérsékleten fogyasztjuk. Így bizony januárban fáztam a zöldturmixoktól, még a meleg szobában is.

Jó volt ez a két év? Igen. Mert megtapasztaltam, milyen sok előnye van a nyerseknek. És azt is, hogy  nem szabad beleragadni valamibe, csak azért, mert tökéletesnek gondolom – közben, nekem legalábbis, nem az.

Ajánlanám a nyers étrendet? Igen. Feltételekkel. Rövidebb távra, néhány hétre kiváló tisztító hatású! Főként, ha azelőtt nem igazán figyeltél az egészséges étrendre, most meglátod, mennyire örül a szervezeted a hőkezeletlen ételeknek. Tele vannak éltető enzimekkel, vitaminokkal, ásványi anyagokkal.

Hosszabb távon inkább azt javasolom, hogy próbáld meg az étrended minél nagyobb százalékában nyerseket fogyasztani. Reggel nagy adag gyümölcsöt vagy turmixot, és az ebéd, a vacsora mindig tartalmazzon sok nyers zöldséget! De – főként a hidegebb hónapokban – nyugodtan készíts héjában főtt krumplit, hüvelyesekből, gabonákból álló fogásokat. Te vagy az egyedüli, aki meg tudja állapítani, milyen főtt-nyers aránynak örül leginkább a tested. Szeresd a nyers ételeket, közben szeresd az ízeket, és főként, önmagadat is!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://noilelek.blog.hu/api/trackback/id/tr6014152457

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása