A leginkább megosztó étel. Van, aki rá sem bír nézni, mások örömmel kanalazzák. Igen, ő a Főzelék.
A legtöbb országban nem is ismerik ezt az ételt, a zöldségeket párolva fogyasztják, köretként. Nálunk régóta népszerű – talán onnan származik az ötlet, hogy tartalmasabbá, laktatóbbá tegyék a zöldféléket. Ez a szűkös időkben jól jött, átmenetileg többlet energiát biztosított. Azonban ha figyelni szeretnél a vonalaidra, és nem terhelnéd üres kalóriákkal a szervezetedet, ne a hagyományos elkészítési módot válaszd!
Ha egyáltalán nem szereted a főzelék állagát, inkább párold meg kevés vízen a zöldborsót, zöldbabot, vagy főzd puhára a lencsét, krumplit, és fogyaszd így, esetleg kevés darált szezámmaggal, lenmaggal megszórva. Azonban ha kedves emlékek kötődnek a nagyi főzelékéhez, reformáld meg – íze és állaga hasonló lesz, a tápanyagtartalma viszont sokkal kedvezőbb.
A sűrítési eljárások variációi:
- A vízben főtt zöldségféle egyharmadát emeld ki egy másik lábasba, botmixerrel pépesítsd, majd öntds vissza a fővő zöldségekhez. Máris kész a főzelék állag, és nincs benne sem liszt, sem zsiradék.
- Főzz puhára egy-két szem burgonyát, pépesítsd, és ezzel sűrítsd be a bármilyen más zöldségből készülő főzeléket.
- Kezdd főzni a zöldséget, majd mikor már majdnem puha, egy csészébe tegyél kevés vizet, keverj bele egy-két evőkanál kukoricakeményítőd, óvatosan csorgasd a zöldségekhez. Forrald még néhány percig, míg főzelék sűrűségű lesz.
- Darált zabpelyhet keverj el langyos vízben, ezzel sűrítsd a főzeléket. Főként spenóthoz, sóskához kitűnő megoldás.
- Ha bizonyos főzelékekhez (tök, zöldbab), eddig tejfölös habarást használtál, próbáld ki most a szójajoghurtot! Kevesebb zsiradékot tartalmaz, és a tehéntej hátrányos tulajdonságaitól mentes.
- Magtejfölt is készíthetsz sűrítőanyagként: darálj le két-három evőkanálnyi napraforgómagot, vagy tökmagot, kesudiót! Adj hozzá annyi langyos vizet, hogy rántáshoz hasonló legyen. Néhány csepp citromlé és jöhet hozzá. Ezt keverd a főzésben lévő zöldségekhez.
Ezeket a változatokat a gyerekek is szeretni fogják, sőt, azok a felnőttek is, akik már gyerekként megutálták a „napközis főzelékeket”.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.