Pintér-Galgóczi Dóra blogja

Melegítő ételekkel készülj a télre!

2018/11/30. - írta: Galgóczi Dóra

A táplálékok nem csak úgy melegíthetik testedet, hogy forrón fogyasztod őket. A lényeg az energetikában rejlik.

 A hagyományos kínai gyógyászat jin és jang tulajdonságok szerint osztályozza az ételeket. A jang energia meleggel tölti fel szervezetedet. Tél közeledtével igyekezz minél többet fogyasztani ezekből az ételekből, fűszerekből, és kevésbé fogsz szenvedni a hideg kéz és láb tüneteitől, sőt, a megfázást is könnyebben megelőzheted.

ginger.jpg

 Gyömbér minden formában

 A girbeguba formájú gyömbérgyökeret megtalálod a piacon, zöldségesnél, de a nagyobb élelmiszeráruházakban is. Ha szereted a csípős ízt, egyszerűen vágj egy félcenti vastag szeletet a gyökérből, hámozd meg, és rágcsáld el reggel, éhgyomorra.
Az enyhébb változat kedvelői teaként is elkészíthetik. Ekkor a reszelt, vagy apró darabokra vágott gyömbérszeletet forrázd le, hagyd állni 15-20 percig, tegyél hozzá citromlevet és már ihatod is. A pohár alján maradt darabkákat is érdemes kikanalaznod. Gyerekeknek inkább szűrd át a teát.

 Babra fel!

 A hüvelyesek, babfélék is jang energiát közvetítenek, erőt adnak a hideg hónapokban. Különösen jó választás a vörös vesebab, a fekete bab. Ha emésztőrendszered még nem szokott hozzá a szárazhüvelyesekhez, kezdd a vörös lencsével, mungóbabbal, csicseriborsóval. Áztasd be őket egy éjszakán át, majd öntsd le az áztatóvizet és főzd puhára a bab- és borsóféléket. Barnarizs körettel, sok zöldséggel laktató és egészséges fogást kapsz.

 Fahéjjazz a téli estéken

 A fahéj kedvelt melegítő fűszernövény. Ízesítsd vele a müzlidet, használd teljes őrlésű aprósütemények kiegészítőjeként. Kakaó helyett főzz kedvezőbb hatású, koffeinmentes forró italt: rizstejhez adj kevés karob-port és késhegynyi fahéjat. Forrald rövid ideig, édesítsd kókuszvirág cukorral vagy eritrittel. Az egész család kedvence lesz!

oat.jpg

 Főszerepben a zab

 A zabpehely a gabonafélék közül a leginkább melegítő hatással bír. Téli reggeleken az előzőleg vízbe vagy növényi tejbe áztatott zabot forrald fel, tegyél hozzá kevés mazsolát, mogyorót vagy diót! Mandarin, alma vagy narancs kockákkal teheted frissítőbbé. Ehhez is adhatsz fahéjat, vagy vaníliát.
Nem csak reggeliként használhatod a zabpelyhet, de zöldségfasírtokoz adva kitűnő állagot nyersz vele, a tojást is jól helyettesíti.

 Csípőset csak  mértékkel

 Bár az erősen csípős csili, a bors, a hegyes erős paprika is melegítő tulajdonságúak, ezekből csak óvatosan fogyassz. Nem napi szinten, de hetente egy-két alkalommal ízesítheted vele a leveseket, egytálételeket, pástétomokat. Nagyobb mennyiségben fogyasztva azonban károsítja a nyálkahártyákat, ártalmas a prosztatára. Az enyhébb, kevésbé csípős fűszereket részesítsd előnyben, mint a kurkuma, fehér bors, majoránna, rozmaring. Utóbbi igazán jó melegítő fűszer, serkenti a vérkeringést.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://noilelek.blog.hu/api/trackback/id/tr3514405524

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása