Pintér-Galgóczi Dóra blogja

A félrevezető ízérzékelés csapdájában

2018/12/17. - írta: Galgóczi Dóra

Jobban szereted az üdítőitalt, mint a facsart narancslevet, és az otthon készült zöldségleves kevésbé vonzó, mint az instant változat? Ekkor biztos lehetsz benne, hogy a megtévesztő ízek csapdájába estél.

sugar.jpg

Ha megkóstolnád a kisbabáknak készült bébiételt és semmi kedved nem lenne megenni, akkor már nem érzed megfelelően a zöldségek, gyümölcsök ízét. Nem csoda, hiszen sokan gyerekkoruktól kezdve megszokták a túlzott só- és cukortartalmú fogásokat. Ráadásul a mesterségesen kezelt, vegyszerekkel táplált növények valóban íztelenek lehetnek önmagukban fogyasztva. Ezért első dolgod, hogy a sótartóhoz nyúlsz, vagy a feldolgozott változat mellett döntesz

Amikor az étel a szádba kerül, a különböző ízeket az ízlelőbimbók érzékelik. Nyelveden akár ötezer is megtalálható belőlük, és mindegyikben 50-100 kis receptor helyezkedik el. Az ízleléshez a szájban található enzimek is hozzájárulnak, a hatást a táplálékok illata egészíti ki. A folyamat akkor vált rossz irányt, mikor természetellenes módon, nagymértékben ízesített ételeket fogyasztasz. Ha ez hosszú időn át zajlik, az érzékelő receptorok túlzott terhelése miatt elveszíted veled született, egészséges ízlelésedet.
Miért baj ez? Főként azért, mert így túlzottan sok sót, cukrot fogsz fogyasztani, és nátrium-glutamáttal, egyéb ízfokozókkal dúsított élelmiszert – ami hosszú távon anyagcsereproblémákhoz, allergiához, bélrendszeri tünetekhez vezet.

 Tanítsd újra az ízlelőbimbókat!

 Szerencsére nem kell beletörődnöd a csökkent ízérzékelés állapotába. Fokozatos lépésekkel helyreállíthatod a természetes ízlelést. Dr. Michael Greger amerikai orvos és táplálkozáskutató sikeresen alkalmazza a módszert pácienseinél. Aki minden étkezés alkalmával kismértékben csökkenti a főzés közben használt sómennyiséget, néhány hét múlva a korábban megszokott levest meg sem tudná enni, annyira sósnak érzi. A cukornál ugyanez az eljárás, akár a reggeli italokról, akár a napközben fogyasztott táplálékokról van szó. Végül a nyers zöldborsó és minden teljes értékű táplálék ízletessé válik, egyúttal az erősen sózott, cukrozott vagy ízfokozókkal dúsított ételek ehetetlennek tűnnek.

Bevásárlás közben figyeld a csomagolást! A hozzáadott cukor gyakran glukóz-szirup, fruktóz, kukoricaszirup elnevezéssel szerepel. Nem csak az édességekben, de a konzervekben, félkész termékekben is gyakran találkozol vele. A rejtett sótartalom igen magas a sajtokban, levesporokban, felvágottakban. Utóbbiak az igen veszélyes ízfokozó excitotoxinokkal is terhelik szervezetedet. Legjobb, ha feldolgozatlan, főként növényi nyersanyagokból magad készíted a fogásokat. A fagyasztott zöldség jobb választás a dobozos, tartósított változathoz képest. Vendégváró falatokat könnyen alkothatsz darabolt zöldség és darált diófélékből készített mártogatós párosításából. Így elkerülöd a csomagolt rágcsálnivalókat, melyek nem csak a túlzott sózás, de a magas transzzsír-tartalom miatt is veszélyesek. Rövidesen nem is lesz szükséged tudatos tervezésre. A helyreállt ízérzékelés miatt ösztönösen az egészségesebb táplálékokat fogod választani.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://noilelek.blog.hu/api/trackback/id/tr5414471260

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása