Pintér-Galgóczi Dóra blogja

Miért jó az internetböjt?

2019/01/15. - írta: Galgóczi Dóra

Reggel első dolgod, hogy rápillants a chat-ablakra. Útközben a buszon a netet böngészed, a munkahelyeden is gyakran egész nap a számítógép előtt ülsz. Végre hazaérsz, de vacsora előtt még muszáj megválaszolni pár e-mailt. Jó dolog a virtuális tér, de néha még jobb kitekinteni belőle.

no-internet.jpg

 Nem szalasztasz el semmit

 Sokan attól félnek, ha akár csak néhány órára szüneteltetik az internethasználatot, lemaradnak valami pótolhatatlanról. Ám ha visszagondolsz, az elmúlt napokban milyen eredménye volt a netezésednek, a legnagyobb százalékot valószínűleg azok a posztok vagy hírek teszik ki, melyek egy cseppet sem adnak hozzá az életedhez.
Nem, nem fog senki elfelejteni, ha egy ideig nem vagy jelen az online világban. A világról a rádióból, tévéből, újságból is tájékozódhatsz (bár megjegyzem, az is nagyszerű, ha pár napig egyáltalán semmiről nem tudsz!)

De miért is jó, ha kiiktatod időnként az életedből a virtuális jelenlétet?

  • jobban fogsz aludni
  • felszabadul rengeteg időd
  • regenerálódik a fáradt szemed
  • jelen leszel a való világban

Ez utóbbi a legfontosabb! A jelenlét. Nem csak a testeddel, hanem minden érzékszerveddel ott vagy, ahol éppen vagy. Észreveszel apró csodákat, legyen az egy veréb az ablakpárkányon, vagy egy nevető kisgyerek. Odafigyelsz azokra, akiket szeretsz, és sokkal nyugodtabb leszel.

 Heti, havi, éves böjtök

 Ahogy a szervezetünknek is jót tesz a tisztítókúra, legyen az léböjt vagy gyümölcsnapok, úgy az elménknek is hasznos a netböjt. Érdemes beosztanod, hogy mikor keríts sort rá. Jó, ha napi szinten is vannak szünetek. Kezdheted azzal, hogy reggel nem nyitod meg a gépet vagy a mobilt. Vagy este nyolc után szigorúan kizárod az életedből.
Havonta tarthatsz egy hétvégét, ami netmentes marad. Meg fogsz lepődni, milyen jó dolog. Én évente is szoktam egy-egy hosszabb időszakot beiktatni, egyik évben például Karácsony és Szilveszter között, amikor ki is írtam a laptopomra, hogy nem nézek közösségi oldalakat és egyáltalán semmit, legfeljebb az e-maileket, ha nagyon muszáj.

Legjobb, ha a családtagokkal közösen egyeztek meg ebben, így igazán jut időtök egymásra, és senki nem fog elcsábítani a képernyőhöz. Eleinte sürgető vágyad lesz, hogy most azonnal be kell kapcsold a gépet, vagy ránézz a mobilodra. De ha ráérzel a netböjt ízére, már azt fogod várni, hogy mikor jön el a következő szünetelős időszak.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://noilelek.blog.hu/api/trackback/id/tr2914541686

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása