Pintér-Galgóczi Dóra blogja

Felfázás vagy vesebetegség?

2019/02/05. - írta: Galgóczi Dóra

Könnyű összekeverni a két problémát, hiszen eleinte hasonló tüneteket okoznak. Néhány jellegzetes panasz és az orvosi vizsgálat segít eldönteni, hogy a veséd vagy a húgyutak vannak-e bajban.

kep_2.jpg

Égető probléma

A felfázásként ismert betegség csak részben okolható a hideg hatásával. Ez önmagában még nem lenne felelős a panaszokért, ám ilyenkor a hólyag érzékenyebbé válik a fertőzésekre. A húgyhólyag gyulladását a húgyvezetékbe jutó kórokozók váltják ki. Nők körében sokkal gyakoribb, mivel náluk a húgycső rövidsége miatt a baktériumok, vírusok könnyebben bejutnak a hólyagba. Ráadásul a hüvely és a végbél is közelebb helyezkedik el, ez is lehetséges fertőzésforrásként szerepel. Milyen jeleknél gyanakodhatsz hólyaghurutra vagy gyulladásra?

  • gyakori vizelési inger
  • egyszerre csak kis mennyiség ürül
  • a vizeletürítés égő-csípő fájdalommal jár
  • időnként nagyon nehezen tud távozni a vizelet
  • fájdalmas lehet a hólyagod is

Láz ritkábban lép fel, csak súlyosabb gyulladás esetén tapasztalod. A megfelelő kezelés érdekében vizeletvizsgálat történik, így azonosítható a baktérium jelenléte. Ekkor antibiotikum jelent megoldást, fontos, hogy akkor se szakítsd meg a teljes terápia idejét, ha már jobban érzed magad. A bőséges folyadékfogyasztás segíti gyógyulásodat, abban az esetben se korlátozd, ha tartasz a vizelési fájdalomtól.

Vesék veszélyben

 A húgyúti fertőzések egy része átterjedhet a vesemedencére is. Ekkor a hólyaghurut tüneteit is tapasztalod, ám emellett magas láz, hidegrázás, hányinger is fellép. Tovább erősíti a gyanút, ha a hátad egyik oldalán, deréktájon görcsös fájdamat érzel. Jellemző a vizeletben megjelenő genny vagy vér is. A heveny vesemedence-gyulladás szintén antibiotikummal kezelhető.

A vesék gyulladását ezzel szemben általában nem előzi meg felfázás. A szervezet más részeit érintő gyulladás terjedhet át erre a szervedre is. Ekkor nincs genny a vizeletben, de ödémaképződés, véres vizelet, láz, deréktáji fájdalom és vizelési nehézség léphet fel. A gyógyszeres kezelést kiegészíti a diéta, mely sószegény, kevés fehérjét tartalmaz.

A vese kis szűrőegységeinek, a nefronoknak megbetegedése váltja ki a nefrózist. Ilyenkor szervezeted fokozottan üríti a fehérjét, erre a vizelet zavarossága is utal. A vizelet mennyisége lecsökken, ugyanakkor szemhéjad reggelre erősen ödémás lesz – bokád, lábfejed pedig estére duzzad meg. Tartós hőemelkedés, fáradékonyság egészíti ki a panaszokat. Ez a betegség gyakran valamilyen góc jelenléte miatt alakul ki, ezért első lépésben teljes körű kivizsgálást javasolnak.

Ha a hasüregben érzett, nemi szervek felé sugárzó erős fájdalmat émelygés, hányás, esetleg véres vizelet kíséri, a vesekövesség gyanúja merül fel. Ne késlekedj orvoshoz fordulni, mert gyorsan súlyosabbá válhat állapotod. A köveket időnként zúzással és bőséges folyadékbevitellel kényszerítik távozásra. Ha ez nem vezet eredményre, a műtét hoz megoldást.

Előzd meg, amennyire lehet!

Tökéletes megelőzési módszer nem létezik sem a felfázás, sem a vesebetegségek tekintetében. Azonban néhány módszerrel jelentősen csökkentheted a kockázatot.

A szoros alsónemű viselése sem nők, sem férfiak esetében nem ajánlott. Ekkor a kórokozók elszaporodása és húgycsőbe jutása is könnyebb. Kerüld az alhas áthűlését, télen a fehérnemű választásánál ne a divat vezéreljen. A magasabb derékszabás előnyösebb, és öltözékedet rugalmas derékvédővel is érdemes kiegészítened. Ha cukorbetegséggel élsz együtt, fontos a vércukorszinted rendszeres ellenőrzése és az alacsony zsírtartalmú, rostban gazdag étrend betartása. A nem megfelelően kezelt diabétesz gyakori szövődménye a vese-elégtelenség.

A bőséges folyadékfogyasztást akkor se téveszd szem elől, ha még nem fordult elő életed során felfázás vagy veseprobléma. A besűrűsödött vizelet a teljes betegség-csoportot tekintve kockázati tényező. Étrendedben a napi fehérjebevitel főként hüvelyesekből, teljes értékű gabonafélékből, leveles zöldségekből és kevés olajos magból származzon. Így csökkented a húgy- és vesekövek kialakulásának esélyét. Érdemes évente több alkalommal vesetisztító teakúrát tartanod. Vásárolhatsz előre elkészített teakeveréket, de magad is összeállíthatod tarackbúza, gyermekláncfű-levél, aranyvessző, mezei zsurló felhasználásával. A tőzegáfonya  készítmény főként a húgyhólyag megbetegedéseinek esélyét csökkenti.

A hagyományos kínai orvoslás szerint a vesét negatívan befolyásoló érzelmi állapot a félelem, az ijedtség. Stresszoldó gyakorlatokkal, homeopátiás segítséggel túljuthatsz rajta, ha szorongásra hajlamos a személyiséged.

 

 

 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://noilelek.blog.hu/api/trackback/id/tr1414608862

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BNati 2019.02.05. 12:52:50

Nőknél gyakori a felfázásos megbetegedés, mivel mi nők az év összes hónapjában ki vagyunk téve ennek. Azonban gyakran nem tudjuk eldönteni, hogy milyen eredetű lehet a probléma, de a bejegyzésed szuperül rávilágít erre. Néhány napja olvastam a témában még egy hasonló hasznos bejegyzést: havasilotuszbetet.hu/felfazas-avagy-a-nok-mumusa/?v=35b5282113b8

Galgóczi Dóra 2019.02.06. 08:31:23

Köszönöm, Nati, nagyon örülök, hogy hasznosnak találtad a bejegyzést :-)
süti beállítások módosítása