Pintér-Galgóczi Dóra blogja

Fejfájástípusok és megoldások

2019/04/25. - írta: Galgóczi Dóra

Sokféle kiváltó oka lehet a fejfájásnak, és ha azonosítod, honnan ered, a fájdalom enyhítése is könnyebb lesz.

Frontok, rossz testtartás, éhség és stressz egyaránt provokálhat fejfájást. Ha krónikussá válik, mindenképp történjen orvosi kivizsgálás! Amint ez megtörtént, és kiderült, hogy nincs komoly baj a háttérben, természetes módszerekhez érdemes folyamodnod.

fej_1.jpg

Tompa, tarkótáji fejfájás

 Ez a típusú fájdalom rendszerint a helytelen testtartásból ered. A nyakcsigolyák természetellenes helyzetbe kényszerülnek, az izmok bemerevednek, és kialakul a nem túl erős, de zavaró fejfájás.

Próbálj változtatni a széken, ha számítógépes munkát végzel. A gerinced ne essen össze, a helyes tartást elérheted, ha ék alakú ülőpárnát teszel a székre. Érdemes egy fitball-labdát is beszerezned, ezt a székkel váltogatva használd ülőalkalmatosságként.

A gerinctorna, a kezdő jóga szinte kötelező, ha ilyen típusú fejfájást tapasztalsz. Már néhány alkalom után jelentős javulást érhetsz el. Napközben is tarts néhány perces torna-szünetet, akár az íróasztal mellett. Mozgasd át óvatosan a nyakadat, körözz a vállaiddal, majd állj fel, és végezz tíz-húsz guggolást. A befektetett pár perc megtérül, estére nem ér utol a fej- és nyakfájás.

 Mintha a fejeden ülnének

 A tenziós fejfájásnak nevezett tünet általában az egész fejre kiterjedő, lüktető jellegű fájdalom. Nem túl éles, de szédüléssel, rossz közérzettel társul. Kiváltó oka lehet a kevés alvás, a nehéz vacsora, a stressz, vagy lázas állapot.

Ha teheted, menj ki a friss levegőre, előtte igyál meg egy csésze citromfű teát, mely a testi-lelki feszültséget csökkenti. A homeopátiás Belladonna golyócskák igen hatékonyak erre a típusú fájdalomra. Ha a vércukrod esése váltotta ki, egyél meg egy szem gyümölcsöt, majd valamivel később lassan felszívódó szénhidrátot is, például zabkását, vagy barna rizst. Pár csepp menta olajjal dörzsöld be a halántékodat, ez is enyhíti a fájdalmat.

 Szemkáprázás, hányinger

 A migrén jellegzetes, mással össze nem téveszthető tünetekkel jár. Bevezető jelenség a látászavar, mely lehet szemkáprázás, szikrázás, színes jelenségek, vagy eltompult látás is. Ekkor még nem érzel fájdalmat, de szédülés, rossz közérzet jelentkezik. Húsz-harminc percen belül rád tör a féloldali, egyik szem mögötti, éles fejfájás. Ha elhatalmasodik, hányinger, hányás is felléphet.
A levertség annyira erős, hogy semmit nem vagy képes csinálni, és miután végre megszűnik a fájdalom, ez a gyengeség még másnap is kitart.

Amint a bevezető látászavarok fellépnek, szopogass el egy-két Spigelon tablettát, nagyobb patikában megkapod. Az őszi margitvirág kapszula is hatékony gyógymód migrén esetén. Érdemes megfigyelned, mi váltja ki nálad a rosszullétet – stressz, hormonális okok, időváltozás? Így már előre beveheted a fent említett szereket, hogy megelőzd a migrént. Ha mégis rád tör, feküdj le elsötétített szobában, teljes csendben, ameddig csak lehet. A rohamokat csökkenti, ha elhagyod a tejtermékeket, különösen a sajtot!

 A fejfájást előidézheti még vérszegénység, magas vérnyomás, túledzettség is, ilyenkor mindig a kiváltó okot kell kezelni, a tüneti szerek csak időlegesen hatnak.

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://noilelek.blog.hu/api/trackback/id/tr8414785318

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása