Pintér-Galgóczi Dóra blogja

Akarás helyett befogadás

2019/05/14. - írta: Galgóczi Dóra

Hányszor gondoltál arra életed során, hogy mennyire el akarsz érni valamit? Kapaszkodtál, ragaszkodtál, mentél előre, senki sem állíthatott meg. Aztán… jött a kudarc. Mit szólnál, ha fordítanál egyet a dolgon?

 heart.jpg

Érthető, hogy ha van egy célod, akkor csak a megvalósításon jár az eszed. Mit tudnál tenni, hogy a maximumot hozd ki magadból? Körüljárod a témát, tervezel, gondolkodsz, cselekszel. Végigpörgeted magadban, hogy mi lesz, na nem sikerül? És persze sokat gondolsz arra, milyen érzés lesz, ha megvalósul. Szeretnéd, sőt, akarod. Mert úgy érzed, el kell érned, tiéd kell legyen. De vajon az a kis vagy nagy cél is úgy érzi, hogy hozzád kell kapcsolódnia?

 Ismerd meg, szelídítsd meg!

 Lehet, hogy nem is ismered igazán a célodat, csak körvonalas elképzelésed van róla, milyen is valójában. Mások mesélték, hogy mennyire jó a közgazdasági egyetem, ezért neked is oda kell jelentkezned. Jól hangzik, hogy kozmetikus leszel, de alig tudod magad elé vetíteni, mit is fogsz csinálni, és főleg, miért?
Kisbabát szeretnél, mert ez az élet rendje, mert a párod így szeretné, mert már elmúltál ennyi vagy annyi éves. De úgy mélyen, igazán, megkérdezted magadtól, hogy miért?

A megismeréshez fontos, hogy átéld, ha csak gondolatban is, a megvalósult célban lévő létezést. Ehhez most nem kell az Internet, a tájékoztató könyvek, a barátok és a család véleménye. Sokkal inkább csend és egyedüllét kell hozzá. Párbeszéd önmagaddal, és a céloddal. Izgalmas, mert most ketten vagytok, kizárva a külvilágot. Nézd, talán máris más színe van. Eddig sötétszürke volt, szögletes, most elkezd világos bézzsé válni és kicsit tompulnak a szélei. Már majdnem gömbformájú! És egyre kevésbé idegen. Nyúlj felé gondolatban – meg mered simogatni? Még mindig hideg a tapintása? Lehet, hogy tovább kell ismerkednetek, de az is előfordulhat, hogy el kell engedned, mert nem hozzád szeretne kapcsolódni, és te sem járnál jól, ha őt kergetnéd. Semmi baj nincs ezzel. Köszönd meg neki, hogy egy ideig közeledhettetek, és jó szívvel gondolsz rá mindig – de már egy másik céllal fogsz barátkozni, azzal, amelyik nagyon meleg és nagyon gömb lesz.

 Adj helyet neki magadban

 Mindenki szeretne otthonra lelni. Ez a célokkal sincs másképp. Olyan otthonra vágynak, mely befogadó, ölelő. Ha görcsös akarással kerítetted be, fogolynak érzi majd magát nálad. És a fogoly menekülni akar. Dehogy fog együttműködni, rád hangolódni! Örökké kicsúszik a markodból, ha újból megragadod, beléd szúrja a tüskéit. Ha mégis megtartod, büszkélkedhetsz vele másoknak, látjátok? Elértem, az enyém! De mégsem lesz nyugodt az álmod és derűs a nappalod.  Mert rabul ejtetted, ahelyett, hogy szépen megágyaztál volna neki és szelíden hívtad volna: - Gyere! Jó helyed lesz nálam, szeretlek!

Ha meg szeretnéd találni életed párját, tegyél szabaddá néhány polcot a szekrényedben, ami arra vár, hogy majd Ő telepakolja a holmijaival. Tegyél szabaddá néhány órát a napodból, ami arra vár, hogy Ő legyen veled. Tegyél szabaddá egy zugot a szívedben, ami később növekedni kezd és betölti a teljes szívedet. Mert ha  már tele van rámolva a szekrényed, tele van zsúfolva a napod és tele van nemfontos dolgokkal a szíved, akkor hol legyen az Ő otthona?
De nincs ez másként egy új állással sem, amelyiknek helyet csinálhatsz úgy, hogy először a hobbiddá válik, és megtapasztalja, hogy milyen jó veled. Egy új kiskutyával, akinek már akkor ott a fekvőhelye a nappaliban, amikor még csak meg sem ismerkedtél az állatmenhely lakóival. Egy új háznak, amelyiket elképzelsz és lerajzolsz, és minden nap ránézel, átélve, hogy már most a tiéd.

Egyszer csak észreveszed, hogy már nem is akarod azt a célt. Hiszen teljes természetességgel a részed. Már most. Néhány perc vagy néhány év is eltelhet, mire beköltözik hozzád, de biztosan odaér. Mert már befogadtad, átölelted. Érzi, hogy szereted.

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://noilelek.blog.hu/api/trackback/id/tr5214821530

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása