Pintér-Galgóczi Dóra blogja

Attól még, hogy mentes, nem biztos, hogy jó neked

2020/10/20. - írta: Galgóczi Dóra

Glutén, cukor, tartósítószerek – ezeket igyekszel kerülni, hogy egészségesebb legyél? Azért másra is jó figyelni, nehogy tévútra kerülj.

 tejek2.jpg

Nézd a többi összetevőt!

 Ha gluténérzékeny vagy, olyan kenyeret keresel, mely gluténmentes lisztből készült. Ez eddig rendben van, de ha emellett finomlisztből sütötték, a vércukrodnak nem fog jót tenni. Az adalékanyagokat is érdemes elolvasnod a címkén, mert sok esetben a megfelelő állag elérése érdekében állományjavítók, tartósítószerek kerülnek a kenyérbe. Ezek sem mindig károsak, de alapszabály, hogy minél kevesebb összetevőből áll egy kenyér, annál jobbat tesz az egészségeddel.

Azonban, ha sem kimutatott glutén-intoleranciád nincs, sem egyéb panaszt nem tapasztalsz tőle, akkor indokolatlan elhagyni a glutént csak azért, mert most egyre több helyről azt hallod, hogy ártalmas. Ez túlzott általánosítás! A teljes őrlésű gabonák, a tönkölybúza, a durumliszt és ebből készült tészták, a főtt árpa (kiváló fehérjeforrás), a bulgur és a kuszkusz nem csak változatosabbá, de tápanyagokban gazdagabbá tehetik az étrendedet. Ne foszd meg magad tőlük, ha nincs alapos indokod rá.

 Cukormentes, zsírszegény, mégis hizlal?

 A hívogató reklám könnyen becsaphat. Vegyük példának a cukormentes édességeket: többnyire mesterséges édesítőszerrel készültek, melyek egyáltalán nem egészségesek (ez alól kivétel a stevia és az erirtrit). Ráadásul gyakran rengeteg transzzsírsavat tartalmaznak: a kekszekben margarin vagy napraforgóolaj található, a csokikban szintén silány minőségű növényi olajok. A cukormentes péksütik pedig, ha finomlisztből készültek, szinte ugyanolyan inzulinválaszt és súlytöbbletet okoznak, mint a cukros változatok.

A másik csapda a zsírszegény jelszó. Ezzel nem lenne baj, mert a túlzott zsírbevitel tényleg káros. De sajnos sokszor a low fat termékekben több az állományjavító a megfelelő állag elérése érdekében. Néhány percig úgy érzed, tápláló ételt ettél, majd a szervezeted követelni kezdi a valódi, értékes tápanyagokat, és újra éhes leszel. Ilyen „kedvencem” a cukormentes ÉS alacsony zsírtartalmú joghurt. Mesterséges édesítővel készül, tehát az agyad úgy érzékeli, szénhidráthoz jut, márpedig ez nem történik meg, és alaposan leesik a vércukrod. A zsírszegény címkét pedig azzal érdemli ki, hogy adalékanyagokkal dúsítják, hogy mégis joghurtra emlékeztető állagot kapjon. Most arról ne is beszéljünk, hogy a tejtermékek önmagukban sem túl előnyösek. De látom, már a fejedhez kapsz, hogy akkor mégis, mi a csudát egyek, ha már semmi sem jó?

 Mentes helyett valódit!

 Ezzel egyszerre két megoldást is kapsz. Ha természetes, teljes értékű alapanyagokból, otthon készíted el az ételeidet, minden káros összetevőtől mentes táplálékhoz jutsz. Egyúttal biztos, hogy makro- és mikrotápanyagokban gazdag lesz az étrended.

Ha bármilyen oknál fogva kerülnöd kell a glutént, süthetsz kenyeret barnarizslisztből, köles- és hajdinalisztből. A cukrot minden esetben jobb elhagynod, helyette a legújabb kutatások szerint a datolyacukor a jó választás. Ha vércukor-gondjaid vannak, válaszd a steviát, eritritet édesítőként.

Egészséges szénhidrátforrások: főtt gabonák (köles, hajdina, barna rizs, quinoa, bulgur), édesburgonya, sütőtök, zabpehely, kisebb mennyiségben teljes őrlésű kenyér és durumtészta, keményítőtartalmú zöldségek és minden gyümölcs.

Egészséges fehérjeforrások: hüvelyesek (csicseriborsó, vörös bab, fekete- és fehér bab, vörös és barna lencse, mungóbab, zöldborsó, zöldbab), de az olajos magokban is sok a fehérje.

Egészséges zsírforrások: olajos magvak (darált lenmag, dió, mogyoró, mandula, napraforgómag), naponta 30-50 gramm mennyiségben.

Egészséges rost- vitamin- nyomelem források: leveles zöldségek, egyéb zöldségek, gyümölcsök, csírák, algák.

Így leszel egyszerre mentes és teljes.

 

 

Szólj hozzá!

Nehezen döntesz? Segítenek a virágesszenciák!

2020/08/27. - írta: Galgóczi Dóra

Ott állsz a kenyerespult előtt, és fogalmad sincs, melyiket válaszd. Szeretnél tanulni még valamit, de nem tudod, mihez is lenne kedved. Megkérték a kezedet, de nem tudsz elhatározásra jutni, vajon tényleg ő az igazi?

dontes_2.jpg

 Utálok dönteni!

 Ha nehezen megy a döntés, valószínűleg már jó előre tartasz minden helyzettől, amikor választanod kell. Legyen szó egészen apróságról, vagy akár sorsdöntő kérdésről, te egyre csak vacillálsz. Sőt, ami még rosszabb: ha végre letetted a voksodat egy döntés mellett, utána mardos a kétség: vajon nem mégis a másik lehetőség lett volna jobb?

Az örökös önmarcangolás szorongáshoz, álmatlansághoz, idegességhez vezet. Ráadásul sejted, a többiek néha furcsának tartanak a kételkedéseid miatt. Ha már realizáltad a problémát, ez is egy fontos lépés. De a végső cél persze az, hogy megoldást és megnyugvást találj.

 Miért nehéz a választás?

 A kisgyerek még biztos a döntéseiben. Ő a hercegnős vagy Star Wars feliratú rövidujjú pólót akarja felvenni akkor is, ha kint már nagy pelyhekben hull a hó. Ő először a második fogást akarja megenni, és csak utána a levest. Utál oviba menni, ám mikor nyári szünet van, bizony kedve támadna játszani az óvónénivel.

Majd jönnek a szülők, az iskola, az érthető és érthetetlen elvárások, és jól elbizonytalanítják. Mire felnőtt lesz, jobban érdekli, mit szólnak mások a tetteihez, mint az, hogy neki mi lenne jó. Te is ilyen kisgyerek voltál, és így változtatott meg az élet az évek során? Próbáld ki a szelíd gyógymódot, hogy növekedjen a magabiztosságod.

 Szalad fűhöz-fához…

 …szalad a vargához, írja Móra Ferenc a Cinege cipője című, a gyerekeknek szóló versében. Ha nem tudsz dönteni, akkor te is mindenkit megkérdezel, hogy ő mit tenne a helyedben? Ez is egy jellemző viselkedésforma, de lehet, hogy inkább magadban őrlődsz, és nem kérsz tanácsot.
A Bach-virágterápiában más-más esszencia segít ezekben a különböző hozzáállásokban, ezért fontos a személyes megbeszélés, hogy számodra melyik lenne a leghatásosabb.

cerato-flower-essence_1.jpg

A döntéshelyzeteknek létezik még egy érdekes formája, az, amikor nem két vagy több dolog közül kell választanod, hanem egyszerűen érzed a változás igényét, de amerre a szél fúj, arra sodródsz te is, egyszer ezt gondolod, másszor azt, és nincs határozott elképzelésed. Ebben az állapotban is segít a terápia. A szépsége pedig többek közt az, hogy nincs mellékhatása, a személyre szóló cseppeket otthon szedheted és rövid időn belül érzed a változást. Már több vendégem beszámolt róla, hogy ennek hatására született meg benne a döntés, hogy végre otthagyja utált munkahelyét és kedvére valót talált helyette. Vagy a régóta latolgatott babatervezés során most megszületett a szilárd elhatározás – és egy év múlva a kisbaba is.

Bővebb információkat olvashatsz itt, és várlak szeretettel, ha kipróbálnád a virágterápiát:

http://naturszirom.hu/kezelesek/bach-viragterapias-tanacsadas.html

 

Szólj hozzá!

Megalkuvó vagy agresszív? Legyél inkább asszertív!

2020/06/16. - írta: Galgóczi Dóra

A kommunikáció leghatékonyabb módszerével sikerrel érvényesülsz, és közben mások érdekeit is figyelembe veszed.

 kep_5.jpg

A legtöbb ember célja, hogy szándékait érvényre juttassa a másokkal történő párbeszéd során. Ez kétféle módon is meghiúsulhat: vagy túlzottan alárendeljük magunkat a többiek véleményének, akaratának, vagy erős dominanciával, akaratosan szembeszállunk. A kommunikáció ezen fajtái tévútra vezetnek, csalódást okoznak mindkét fél számára. Az asszertív viselkedés módszerét a XX. század második felében dolgozta ki Andrew Salter pszichológus, majd Joseph Wolpe pszichoterapeuta kezdte népszerűsíteni. Azóta világszerte tanítják tréningeken, életvezetési tanácsadások során, és könyvek is születtek a témában.

 A két véglet kudarcai

 Az alacsony önbizalommal rendelkezők a passzív viselkedésű emberek csoportját erősítik. Jellemzően már gyermekkorukban sem álltak ki a véleményük mellett. Felnőttként ők azok, akiket a „bocsánat, hogy élek” fogalmával társítanak. Ha a lábukra lépnek a buszon, szinte ők kérnek elnézést. Az étteremben, ha másik fogást hoznak ki mint amit rendeltek, a világért sem küldik vissza, inkább szó nélkül elfogyasztják. Időnként megpróbálják elmondani kívánságaikat, ám ha ellenállásba ütköznek, azonnal meghátrálnak. Párkapcsolatban, családban örökké a többiek érdekeit hagyják érvényre jutni. Ez nemes szándéknak tűnhet, mégis sok hátránnyal jár. Az elfojtott elégedetlenség nem csak önmaguknak árt és pszichoszomatikus betegségek oka lehet.

Ennek ellentéte az agresszív hozzáállás. Akire ez jellemző, úgy érzi, akarata felette áll a többiek kérésének és akkor is bántóan reagál, ha erre semmi oka. Ahelyett, hogy higgadtan indokolná álláspontját, félbeszakít másokat és figyelembe sem veszi, ők mit szeretnének. Ezzel ellenszenvet vált ki, nem csoda, ha előbb-utóbb elkerülik a társaságát.

 Értelem, érzelem, érvényesülés

 A helyes kommunikációt mérlegként is elképzelhetjük, melynek mindkét serpenyője egyensúlyban van. Egyikben ül a saját véleményünk, másikban a partnerünké. Mindkettő egyformán fontos. Az asszertív viselkedés lényege, hogy tisztelem mások nézőpontját, de nem mondok le az én érdekeimről sem. Mi jellemzi az ilyen embereket?

  • érthetően, tömören közlik szándékukat
  • nem érzik úgy, hogy bármiben mások felett állnak
  • hajlandóak a kompromisszumra
  • nem mondanak le saját céljaikról
  • egészséges önbizalommal rendelkeznek
  • őszinték, kerülőutak helyett megoldást keresnek

Szerencsések, akik gyerekkoruktól kezdve rendelkeznek ezekkel a képességekkel. A jó hír, hogy soha nem késő elsajátítani, akkor sem, ha most a passzív vagy agresszív személyiségjegyek dominálnak. Számos házassági vagy munkahelyi konfliktus elkerülhető lenne így.

 Célirányos szavakkal megnyered a vitát

 Kérdéses helyzetben várakozz néhány másodpercig, mielőtt a megszokott, passzív vagy agresszív módon válaszolnál. Kis gyakorlással automatikussá válik a helyes reakciód. Dühösen kifakadnál, mert egy halom szennyes holmi fogad otthon? Vagy szó nélkül elrámolsz? Ehelyett békésen, röviden közölheted: „Fáradtan értem ma haza. Jól esett volna, ha rend fogad. Megkérhetnélek, hogy elpakolod a ruháidat és elmosogatsz?” Így valószínű, hogy családtagjaid megteszik, amit vársz tőlük. Hiszen nem támadtad őket azzal, hogy milyen lusták – erre talán megsértődnek és eszük ágában sincs segíteni. De nem is vetted rá magad a rendrakásra, így nem kellett megalkudnod.
Fontos, hogy ne a másik tetteit bíráld először, hanem küldj én-üzenetnek nevezett szavakat. Ezzel kivéded, hogy a másik ember megbántódva dacosan elhárít.

Ha egy üzletben reklamálsz, akkor is alkalmazd az asszertív viselkedést. Nem hajlandók visszacserélni a hibás árut? Ne kiabálj dühösen, de ne is ballagj haza csatát vesztetten. Röviden mondd el, a jogszabály szerint jogodban áll a csere, és hálás lennél, ha ez létrejönne. Akár többször is elismételheted, mindvégig higgadt hangnemben. Az eladó meg is lepődhet, hogy nem a megszokott felháborodással vagy félénk visszahúzódással találkozik.

Gyakorolj otthon több hasonló szituációt, így rutinra teszel szert és beépül személyiségedbe a hatékony, asszertív kommunikáció.

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

Mit árul el a körmöd az egészségedről?

2020/05/29. - írta: Galgóczi Dóra

Ha kisebb elváltozásokat fedezel fel a körmeiden, lehet, hogy kezdődő betegség vagy hiányállapot áll a háttérben. Figyeld az árulkodó jeleket!

nails_2.jpg

 A sima, fénylő köröm nem csak az esztétikus megjelenés miatt fontos. A korábban ép körmökön megjelenő barázdák, alakváltozások, elszíneződések belső szervi problémára utalhatnak.

 Csíkok, recék, vonalkák

 A kéz- és lábkörmeidet is vedd szemügyre, amikor elváltozást mutató jeleket vizsgálsz. A vízszintes recék, kis hullámok a pajzsmirigy-működés rendellenességeire utalhatnak, vagy a veseműködéseddel nincs minden rendben. Ne ijedj meg, mert nem csak betegséget, de egyszerűen kezelhető hiányállapotot is jelenthet a vízszintes hullámosodás. Leggyakrabban a B-vitamin csoportot érdemes pótolnod étkezéssel és táplálékkiegészítőkkel.

A függőleges rovátkák a májműködés zavarát jelzik, különösen akkor, ha sárgásan elszíneződött a köröm. A máriatövis-kivonat segít, ha még nincs komolyabb májproblémád.

Ha a recék mellett köröm-töredezést is tapasztalsz, érdemes egy vérvizsgálatot kérned, lehet, hogy vashiányod van. Gyakori tünet a körmökön megjelenő fehér pettyek – ez cinkhiányra utal. Fogyassz több tökmagot, brokkolit, szezámmagot, mákot, és ha szükséges, cink-glükonát tartalmú étrendkiegészítőt is szedj.

 Megváltozott formák

 A kéz- és lábkörmökön is megfigyelheted, hogy domború, óraüveg-szerű a kinézete. Ez a szervezet oxigénhiányáról árulkodik, szívműködési zavar vagy tüdőbetegség is lehet a háttérben. Megerősíti a gyanút, ha az ujjvégek megvastagodtak, és gyakran kékes-lilás elszíneződésűek a körmeid.

Ennek ellentéte a homorú, kanálszerű köröm. Itt szintén felmerül a vashiány gyanúja. Ha igazolódott, fogyassz sok céklalét, mákot, zöld leveles zöldségeket, paradicsomot!

A négyszögletes körömforma magas vérnyomás gyanúját kelti. A galagonya, a fagyöngy teája segít ebben az esetben. Igaz, hogy kevésbé veszélyes, ám elég kellemetlen az alacsony vérnyomás. A felfelé hajló körömvég erre a panaszra utal. Duplázd meg a folyadékbeviteledet, és iktass az étrendedbe szárított algaféléket, melyeket bioboltban szerezhetsz be.

Ha a kis félhold halvány vagy egyáltalán nem látszik a körmödön, általános hiányállapot állhat a háttérben. Vizsgáld felül az étrendedet, nem fogtál-e túl szigorú diétába? Esetleg időhiány miatt gyakran pótolod gyorsételekkel a teljes értékű ételeket? Ha magadra ismersz, érdemes kicsivel több időt szánnod a táplálkozásod megtervezésére.

(Ez a cikkem a Wellness Magazinban jelent meg)

Szólj hozzá!

Low carb csiga, no carb virsli és még minek ne dőlj be

2020/05/23. - írta: Galgóczi Dóra

„Ettől tuti lefogysz, nincs benne szénhidrát!” Ugye, hányszor hallod ezt? Sajnos ezeknek a diétásnak nevezett ételeknek a tápértéke nulla, és hosszú távon beteggé tesznek.

 virsli_1.jpg

A szénhidrát nem ellenség

 Csak nem mindegy, milyen formában eszed. Egy finomlisztes kakaós csiga hizlalhat a low carb csigához képest. Mert a finomított szénhidrát túl magasra emeli az inzulinszintedet, és beindul a zsírraktározódás. Ráadásul a vércukrod hamar visszaesik és megint éhes leszel.

Erre azonban nem a low carb péksüti a válasz. Ami ugyanúgy valamilyen lisztből áll, talán még szójával csökkentik a szénhidrátok arányát. De az adalékanyagok, a lisztkezelő szer, a mesterséges édesítő mind káros az egészségedre.

Egyél bátran szénhidrátot, de az legyen zabpehely, teljes gabonák, gyümölcsök és zöldségek formájában! Ezzel jól laksz, egyenletes marad a vércukorszinted és fogyni is fogsz – ha nem eszel mellé zsiradékban gazdag ételeket. A leghosszabb életű népek közé tartozik a hunza népcsoport és a vilcabambai lakosok Peruban. Vékony alkatúak, mozgékonyak, sokan megérik vagy túllépik a századik életévüket. Mi alkotja az étrendjük nagy részét? A szénhidrát! Főként nyersen, vagy enyhén párolva, gabonák, zöldségek, csírák, gyümölcsök, aszalványok formájában. Emellett persze nap mint nap eleget mozognak, elsősorban hosszú gyaloglások formájában. Életükben nem ettek low carb termékeket. 

Eleinte talán fogysz, aztán…

 Ha elkezdesz követni egy alacsony szénhidráttartalmú étrendet, kezdetben beindulhat a fogyás, ám ez nem a szénhidrátok mellőzése miatt történik, hanem, mert az összkalória-beviteled csökken. Lelkesen eszed a csökkentett szénhidráttartalmú termékeket, és ha követsz néhány erről szóló videót, ilyesmiket is találhatsz a javaslatok közt, mint sajttal sült virsli (benne rákkeltő nitritek, adalékanyagok és  jó sok transzzsírsav), pörkölt köret nélkül (olaj, gyulladáskeltő arachidonsav, telített zsír), cukormentes joghurt (mesterséges édesítőszer, inzulinháztartást felborító növekedési hormonok).

Egy idő múlva elkezded rosszul érezni magad. Nincs erőd edzeni, pedig ez fontos lenne az optimális testsúlyhoz. A bőröd sápadt, a leheleted kellemetlen és reggel felkelni sincs kedved. De ez még nem minden: a kezdetben elvesztett kilók mintha kezdenének visszakúszni. Felborult az anyagcseréd, és már végképp nem tudod, mit tegyél és hol rontottad el. Pedig gyors sikert ígértek.

 Hasonlítsd össze!

 A reggelit, ami az egészséges fogyás érdekében tartalmaz: zabpelyhet, bogyós gyümölcsöket, fahéjat, gyümölcsteát. A téves és káros fogyókúra szerint tartalmaz: szalonnát, tojást, kávét tejszínnel, vagy low carb péksüteményt.

oat_3.jpg

Az ebédet, ami az egészséges fogyás érdekében tartalmaz: főtt hüvelyeseket, gabonát, nyers vagy párolt zöldséget, ízlés szerinti fűszerezéssel. A téves és káros fogyókúra szerint tartalmaz: magas zsírtartalmú húsfélét, reszelt sajtot, jó esetben némi zöldséget.

A vacsorát, ami az egészséges fogyás érdekében tartalmaz: teljes őrlésű kenyeret, zöldségpástétomot, paprikát, paradicsomot. A téves és káros fogyókúra szerint tartalmaz: csökkentett szénhidráttartalmú kenyeret, felvágottat, sajtot.

A nasikat, ami az egészséges fogyás érdekében tartalmaz: egy marék dió- vagy mogyorófélét, nyers gyümölcsöt vagy zöldséget. A téves és káros fogyókúra szerint tartalmaz: low carb túrórudit vagy pudingot.

Előbbiektől szép fokozatosan eléred az egészséges testsúlyodat, és a vérképed, energiaszinted, hangulatod javul. Utóbbiaktól jojó effektussal ide-oda mozog a testsúlyod, a vérképed romlik és a hangulatod hanyatlik. Rajtad múlik a választás, és jól fogsz dönteni!

 

Szólj hozzá!

Csillagjegyed és a sütés-főzés

2020/05/15. - írta: Galgóczi Dóra

Hogyan viselkednek a konyhában az egyes csillagjegyek? Most kiderül! Ne vedd teljesen komolyan - ja, de, mégis!

konyha_1.jpg

KOS: berohan a boltba, és mikor közlik, hogy nincs mandulaaroma, átcsörtet egy másikba, majd harmadikba. Mert ami kell, az kell!

BIKA: megnézi a receptet, leül, gondolkodik. Majd így szól: - Drágám, ugye megcsinálod?

IKREK: sosem néz receptet és esze ágában sincs kimérni a hozzávalókat. Megnézi, mi van otthon, elkészíti és rögtön lefotózza, hogy kiposztolhassa.

RÁK: végigkérdezi a családtagokat, ki mire vágyik, és ha ötfélét kell főzni, ő hatfélét főz, nehogy valakinek ne legyen kedvére való.

OROSZLÁN: maga köré tereli a gyerekeket, hogy kuktáskodjanak, de percenként kiveszi a kezükből a sodrófát, mert azt ő jobban tudja, hogy kell tésztát nyújtani.

SZŰZ: grammpontos mérlegre teszi az összetevőket, főzés közben kóstolgat, és addig küzd, míg tökéletes nem lesz az ízvilág. Közben folyamatosan mosogat.

MÉRLEG: egymáshoz illő színekből süt. Van zöldségtál salátából, brokkoliból, kelbimbóból. Lila süti szilvából, szederből. Fehér főzelék tökből, tofuból.

SKORPIÓ: csillag és hold alakú sütiket készít, és mielőtt megkóstolná, megköszöni az Univerzumnak.

NYILAS: felhívja az éttermet és rendel valamit, a futárnak bőséges borravalót adva.

BAK: pontosan követi a receptet, addig nem nyugszik, míg olyan nem lesz a leves amilyennek elképzelte. Ha elrontja, kiönti az egészet és újrakezdi.

VÍZÖNTŐ: előző nap eltervezi, mit fog főzni, aztán másnap csakazért sem azt fog. Vagy mégis.

HALAK: megszagolja, megsimogatja a zöldségeket és egyenként megkérdezi tőlük, mik szeretnének lenni.

 

Szólj hozzá!

5 szupernövény, mely a szerveidre hasonlít

2020/04/17. - írta: Galgóczi Dóra

Néhány táplálék formája segít eldönteni, hol fejtik ki hatásukat a szervezetben.

 avocado.jpg

Dió, az agy tápláléka

 A héjából kibontott dióbél formája és barázdáltsága meglepően hasonlít az emberi agy kinézetéhez. Ha szellemi munkát végzel, vagy szeretnéd megőrizni memóriádat idősebb korodban is, feltétlenül gondolj a dióra. Tápanyagai segítik a neurotranszmittereknek nevezett ingerületátvivő molekulák tevékenységét, így az információ akadálytalanul áramlik az agysejtek között. A Bostoni Egyetem kutatóorvosa, Dr. James Joseph bizonyította, hogy a dió az Alzheimer-kór kialakulásának esélyét is mérsékli. Meggátolja a betegségre jellemző plakkok képződését, és ha már megjelentek, segít kiválasztani, majd lebontani.

A dió kiváló forrása az omega 3 zsírsavaknak, ezen belül is legfontosabb az alfa-linolénsav tartalma. Ez az anyag a szervezetben egy másik létfontosságú zsírsav, a DHA képződéséhez járul hozzá, mely az újszülöttek egészséges agyműködését támogatja. A várandósság alatt különösen fontos naponta néhány szem dió elfogyasztása.

 Bab, a vese páratlan párja

 A szárazbab több fajtája is emlékeztet a vese formájára. Nem véletlen, hogy egyik változata éppen a vesebab nevet kapta. Azonban nem csak ránézésre van köztük kapcsolat, de a babfélék fogyasztása a veseműködést is támogatja. Enyhén vizelethajtó hatású, segít megszabadítani a szervezetet a felhalmozódott káros anyagoktól. Ödémás láb és szemhéjak jelzik, ha a vesefunkciókat veszély fenyegeti.

A hagyományos kínai gyógyászat szerint különösen a sötétebb színű babfélék, a vesebab, a feketebab, a barna lencse áll kapcsolatban a víz-elemmel, ezek leghasznosabbak a húgyutak és a vesék számára.

 Avokadó, a méh hormonfelelőse

 Az avokádó alakja hasonlít a női méh formájához. Érdekes megfigyelés, hogy kilenc hónapig tart, míg a virágból kifejlődik az érett avokadó – éppen annyi ideig, míg az anyaméhben a magzat növekedik.

Az avokadó a női szervek egészségét sokoldalúan támogatja. Kiemelkedő a folsav-tartalma, mely a várandósság alatt elejét veszi egyes magzati károsodásoknak. A női hormonok, az ösztrogén és a progeszteron egyensúlyát is biztosítja, emiatt a termékenység gyümölcsének is nevezik. A fogantatáshoz szükséges telítetlen zsírsavakat optimális arányban tartalmazza. A változó kori panaszokat csökkenti, érdemes gyakran az étrendedbe illeszteni, ha hőhullámokkal, álmatlansággal, száraz bőrrel küzdesz.

 Gyömbér, a gyomor orvosa

 Az enyhén görbült, középen kiszélesedő gyömbérgyökér ránézésre a gyomrodra emlékeztet. Az indiai és kínai gyógyászatban már 5000 éve eredményesen alkalmazzák emésztőszervi panaszok csökkentésére. Az adaptogén növények csoportjába sorolják, vagyis azon a ponton avatkozik szervezeted működésébe, ahol legnagyobb szükség van rá.

Lassú emésztés, teltségérzet esetén tonizálja a gyomor és a vékonybél izomzatát, fokozza a perisztaltikát, így gyorsabban halad az elfogyasztott étel a tápcsatornában. Azonban ha görcsök, felfúvódás követi az étkezést, segít relaxálni az izmokat és az irritábilis bél szindróma tüneteit is mérsékli.

Várandósság alatt enyhíti a reggeli émelygést, hányingert. Utazási rosszullétnél, ha nehezen viseled a hosszas autózást, repülő- vagy hajóutat, szintén gondolj a gyömbérre. Több módon is fogyaszthatod: legegyszerűbb, ha meghámozod és egy kis darabkát összerágsz. A gyömbérteához finomra reszelt gyömbérgyökeret tegyél néhány percre forrásban lévő vízbe, majd hagyd állni további 10-15 percig. Szűrd le, és citromlével ízesítheted.

ginger-stomach-orig.jpg

Sárgarépa, a szem védőfelszerelése

 Ha gondosan szemlélsz egy sárgarépa-karikát, a zöldség keresztmetszetében látható gyűrűk és kis erezetek a szem íriszének látványára hasonlítanak. Más módon is kapcsolódik a látásodhoz. Hatóanyagai közt kiemelkedően fontosak a karotinoidok, melyek segítenek megelőzni az időskori szürkehályogot és makula-degenerációt. Az A-vitamin előanyaga, a béta-karotin is bőségesen megtalálható a répában. Ha hosszú időt töltesz monitorral szemközt és kiszáradnak a szemeid, gondolj a béta-karotin szaruhártyát tápláló hatására.

A sárgarépa a lutein gazdag forrása. Ez az anyag elnyeli az erős sugárzást és a napfény káros hatásaival szemben óvja látásodat. Nem véletlen, hogy a retina közepén található sárgafolt is luteint tartalmaz. Az időskorral összefüggő szembetegségeket vizsgáló kísérletből kiderült, hogy az A-vitamin előanyagai más fontos nyomelemekkel együtt 25 százalékkal képes mérsékelni a látást veszélyeztető betegségeket.

 

 

Szólj hozzá!

Virtuális nagytakarítás

2020/03/27. - írta: Galgóczi Dóra

Ha ezekben a hetekben több időt töltesz otthon, talán a tavaszi nagytakarításba is belekezdesz. De ne csak az ablakmosásra és a portörlésre gondolj, hanem az online takarítására is!

delete.jpg

Naponta tíz-húsz haszontalan e-mail

 Hírlevelek, reklámok, mindenféle kéretlen levél. Eddig csak legyintettél rá, hogy nem baj, kitörlöd őket, és kész? Most itt az ideje, hogy szépen leiratkozz azokról a hírlevelekről, melyekre fel sem kellett volna iratkoznod, vagy ha igen, akkor időközben aktualitásukat vesztették.

Menj végig a korábban kitörölt e-maileken is, és következetesen iratkozz le róluk. Ha nem teszed, naponta csak néhány másodpercnek tűnhet az egyenkénti kitörlésük – de az agyadat mégis egy csomó felesleges információval terheled. Ha ránézel a levelezésedre, és öt új felesleges üzenetet látsz, az sokkal frusztrálóbb, mintha egyet sem.

Viszont azokat az e-maileket is nézd át, melyekre válaszolnod kellett volna, de idő hiányában halogattad. Optimális esetben valahogy megjelölted őket, hogy válaszra várnak. Lehetőleg ne kövesd azt a „trendet”, ami sajnos egyre inkább jellemző, hogy az emberek csak azokra a levelekre reagálnak, ami a személyes jóllétüket vagy karrierüket szolgálja. Mindenki megérdemel legalább egy kétsoros választ!

 Rumli a dokumentumok közt

 Én is beleesek olykor abba a hibába, hogy gyorsan el kell mentenem egy írást vagy fotót, és a legrövidebb utat választva az „asztal”-ra mentem, vagy olyan helyre, ahol később nehéz megtalálni.

A virtuális rendrakás során érdemes minden mappát átnézni, lehet, hogy van köztük olyan, ami az összes tartalmával együtt törölhető. A szabadon kószáló dokumentumokat pedig illeszd egy, már meglévő és hozzájuk illő mappába, vagy ha nincs ilyen, hozz létre egy újat. Sokkal megnyugtatóbb a gépedben keresgélni úgy, hogy rendezettséget látsz. Hasonlóan a valóságos íróasztalodhoz, itt is jobban megy a munka, ha átlátható minden.

A fotók közt is selejtezz! Talán jónéhány már nem jelent semmit számodra, itt most nyilván nem a családi-baráti fotókra gondolok. De lehet, hogy három hónapja lefényképezted a fúrógép alkatrészét, hogy ugyanilyet vegyél a boltban. Már rég megvetted, a fotó mégis itt foglalja a helyet. Ugyanez igaz az utcán lefényképezett „eladó lakás” táblákra, vagy a printscreen fotókra, amiket már nem akarsz használni semmire.

 Ismeretlen ismerősök

 Tele vagy a Facebookon olyan ismerősökkel, akikről fogalmad sincs, kicsodák? Talán egyszer bejelöltek és visszajelölted őket, udvariasságból vagy meggondolatlanul. De mit is keresnek az életedben? Nem kell gyűjteni őket, mint a gyerekek a gesztenyét. Nyugodt szívvel töröld az ismerősséget. Akik számítanak, veled maradnak, a többiek ne foglalják a virtuális életteredet.

A korábbi posztjaid közt is érdemes most rendezgetned. Amikre már nem vagy büszke, vagy nem hordoznak többé érdekes információt, töröld! Ilyenkor is érvényes a „kevesebb a több” szabály. Azt mondd el magadról, amit érdemes, ami valakinek (vagy neked) örömöt okoz. De ne legyen szeméttelep az oldalad!

Tiszta laptop, rendes ház – lehet ez a mottód, és ha meguntad az egyhelyben ülést, kezdheted a nem-virtuális ablakpucolást is.

 

 

 

Szólj hozzá!

Védd magad azzal, amit nem eszel meg!

2020/03/19. - írta: Galgóczi Dóra

Sokszor hallhatod, hogy milyen táplálékokat kell fogyasztanod az immunrendszered védelméért. De ne csak erre koncentrálj, hanem arra is, hogy milyen táplálékokat kerülj, amelyek gyengítik az ellenálló képességet.

immunotherapy-large-image-hero-1440x500.jpg

Savasít és gyulladást kelt

 A húsok, különösen a feldolgozott húsáruk, savas irányba tolják el szervezeted kémiai egyensúlyát. Ez már önmagában kedvezőtlenül hat az immunrendszeredre. Ráadásul a húsok egy arachidonsav nevű anyagot is tartalmaznak, melyek fokozzák a gyulladáskészséget. Amíg a tested a gyulladás leküzdésével van elfoglalva, kevésbé tud megvédeni a kórokozóktól.

A húsfélék emésztése lassú, míg az emberi bélrendszeren áthaladnak, sokszor kedvezőtlen rothadási folyamatok mennek végbe. Márpedig immunrendszerünk egyik kulcsa az egészséges bélflórában rejlik! Érdemes odafigyelni, hogy ne fogyasszunk nehezen emészthető, sok salakanyagot hátrahagyó táplálékokat.

 Hurutképző, nyálkásító

 A tej és a tejtermékek, főleg, ha túlzásba viszed a fogyasztásukat, fokozzák a felsőlégúti megbetegedések kockázatát. Gyerekeknél emellett a krónikus fülgyulladást is. Egy folyton náthás, fülfájós gyermeknél sok esetben javulást értek el, amikor kivonták étrendjükből a tejtermékeket.

A tej fehérjéje, a kazein szintén nehezen emészthető az emberi szervezet számára. Testidegen fehérjeként érzékeljük, az immunrendszer próbálja támadni, miközben nem marad kapacitása arra, hogy az esetleges vírusoktól megvédjen minket. Miért kéne feleslegesen lefoglalni a kapacitását?

Magad is megfigyelheted, ha eléggé összhangban vagy a tested jelzéseivel: ha megiszol egy pohár tejet, vagy megeszel egy-két szelet sajtot, nagy eséllyel krákognod kell, vagy a torkodat köszörülni. Ha rendszeresen fogyasztod őket, nem ritka jelenség, hogy reggelente bedugult orral ébredsz. Mindez a nyálkaképző hatásra bizonyíték.

 Adalékokkal miért küzdenél?

 Minden olyan összetevő, amit nem nevezhetünk tápanyagnak (ezzel együtt benne van az élelmiszerben), terheli a szervezetet. Közéjük tartoznak az állományjavítók, a tartósítószerek nagy része, a felvágottakban lévő nitrites pác, a mesterséges színezékek. Ha az élelmiszerekkel együtt ezeket is elfogyasztod, szervezeted kiválasztó rendszerét – a májat, vesét, tüdőt, bőrt – terheled vele.

Ezeknek a szerveknek így kevesebb energiájuk marad arra, hogy a kivédhetetlen káros anyagokat eltávolítsák (mint például a városi levegő szmogja).

Ha adalékanyagokkal teli táplálékokat fogyasztasz, jobban ki vagy téve a vírusok támadásának. Ha pedig elkapsz egy fertőzést, a gyógyulás lassabb lesz, mint a teljes értékű étrendet folytatóknál.

Olykor kicsit időigényesebb natúr alapanyagokból elkészíteni a napi menüt, de mindenképp megéri! Minél jobban hasonlít egy étel a természetben megtalálható kiindulási anyagokhoz, annál egészségesebb. Láttál már pizza-fát? Láttál már almafát? Na ugye.

 

 

Szólj hozzá!

Helyes napirend a kínai szerv-óra szerint

2020/03/13. - írta: Galgóczi Dóra

Az ősi kínai orvoslás már 4000 évvel ezelőtt felismerte, hogy egyes szerveink meghatározott időpontban érik el teljesítőképességük csúcspontját. Érdemes ehhez igazítanod a táplálkozás, a testmozgás, a munka és a pihenés időszakait.

chinese_1.jpg

 

Mikor ülj asztalhoz?

 Reggel 7 és 9 óra között legaktívabb a gyomor munkája, mindenképp ekkorra időzítsd a reggelit! Ha kihagyod, a vészesen csökkenő vércukorszint megalapozza a később feleslegesen fogyasztott kalóriákat. A friss gyümölccsel kiegészített müzlik és gabonakásák hatására hosszú órákra biztosítod a magas energiaszintet.

A vékonybél energetikai csúcspontját délután 13 és 15 óra között éri el, ekkorra már fejezd be az ebédet, hogy az emésztés és felszívódás zavartalan legyen. Figyelj az alapos rágásra és állj fel az asztaltól, ha úgy érzed, egy keveset még tudnál enni. Így egészséges lesz az emésztésed és megelőzöd a délután rád törő fáradtságot.

15 és 17 óra közt a húgyhólyag kezd erőteljesen dolgozni, gondoskodj a bőséges folyadékbevitelről ásványvíz, gyógy- és gyümölcstea formájában! Ezt követően veséid veszik át a főszerepet, késő délután különösen kerüld az adalékanyagokat tartalmazó élelmiszereket. A könnyű vacsorára este 7 óra előtt kerüljön sor, mert ezt követően rohamosan zuhan a gyomor energiaszintje. A késői vacsora nemcsak kilóidat szaporítja, de gátat vet a nyugodt alvásnak, és a félig emésztetlen táplálékrészecskék méreganyaggá alakulnak.

 Legyen hatékony az edzés!

 Megfigyelted, hogy időnként meglepő kitartással végzed a testmozgást, máskor egy rövid séta is nehezedre esik? Nem véletlen, hiszen a fizikai aktivitáshoz szükséges energia nem egyformán termelődik a nap folyamán.

Ha délelőtt van alkalmad a könnyű sportra, 11 óra tájban tedd! A szíved és tüdőd teljesítőképessége ekkor éri el csúcspontját, tehát sokkal később fogsz elfáradni, pulzusszámod nem emelkedik túlzottan. Testhőmérsékleted is egyenletesebb ilyenkor, elkerülöd a nagymértékű felhevülést és télen is jobban alkalmazkodsz a hideghez, ha szabadtéri edzést választasz.

Ha délután tudsz sort keríteni az aktív percekre, várj legalább 16 óráig! Ekkorra befejeződött az emésztés ciklusa, ismét tettre kész leszel. Immunrendszered is hatékonyan dolgozik, a sporttal hozzájárulsz, hogy felvedd a harcot a vírusok ellen. A késő esti, megerőltető sport azonban kibillenti az egyensúlyt, hiszen még órákig magas szinten tartja az egyébként természetesen csökkenő anyagcserét és vérkeringést. Ilyenkor legfeljebb a lazító jógagyakorlatokra keríthetsz sort.

 A munka és pihenés órái

 Jelentősen csökkentheted a szellemi és fizikai munkára szánt időt, ha kihasználod az időzítés előnyeit. Délelőtt 10 és 11 óra közt leginkább kiegyensúlyozott az idegrendszered, ekkor tudsz igazán összpontosítani a feladataidra. Fokozódik az agy vérellátása, gyorsabban átlátod a döntést igénylő kérdéseket. A szellemi frissesség újabb magaslatán, 16 óra körül ismételd át a délelőtt tanultakat, vagy rendszerezd az elvégzett munkát. Így hosszú távon őrizheted az eredményt.

Fizikai tevékenységekre, a házimunka elvégzésére és a kertészkedésre a 11 óra legalkalmasabb, ez a keringési rendszer aktív időszaka, mely 18 órakor újra lendületet kap.

A pihenőidőt akkor fordíthatod valódi regenerálódásra, ha 21 és 23 óra közt aludni térsz. Ekkorra lelassul az összes szerv működése, csökken a teljesítőképesség és elkezdenek beépülni a tápanyagok. Hajnali 1 és 3 óra közt a máj méregtelenítő munkája kap főszerepet, 4 órától reggelig a kiválasztó szervek dolgoznak. Érdemes megszoknod a korai ébredést, 5-6 óra tájban felélénkül anyagcseréd, szervezeted készen áll a nap megkezdésére. Ha elmulasztod ezt az időszakot, estig tartó fáradtsággal számolhatsz. Ám bátran engedd meg magadnak a rövid délutáni pihenőt, mert ilyenkor lassul a vérkeringés és az anyagcsere.

A kínai gyógymód kulcsa a zavartalan energiaáramlás, a szervórát követő napirenddel ezt folyamatosan fenntarthatod.

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása